Ing. Věstislav Křenek

  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.10.2013 20:59:05

TO UŽ TADY BYLO A NEUSPĚLO

TO UŽ TADY BYLO A NEUSPĚLO

Budou čeští voliči opravdu nepoučitelní?

 Když na jaře 2011 unikl tajný plán Víta Bárty jak ekonomicky ovládnout politický prostor prostřednictvím firmy ABL, tak pohoršení nejen politických elit ale i mediálních prostředků bylo v té době téměř nekonečné. To, že tento plán připravoval guru Věci veřejných už od roku 2008 s plánovanou investicí asi 30 mil. Kč působí v dnešní době jako práce amatéra na koleně a jen tak dosvědčuje úroveň řízení samotného p. Bárty když si myslel, že vystačí jen s mediálně známou tváří publicisty Radka Johna a náborem dívčích tváří do čela Věci veřejných jako byly bývalé poslankyně Kočí, Peak a další.

Je zřejmé, že novodobý magnát chemicko-zemědělského impéria Agrofert p. Babiš se z neúspěchu p. Bárty náležitě poučil a založením Hnutí ANO (Akce Nespokojených Občanů) pojal původní záměr p. Bárty daleko velkoryseji a promyšleněji, protože ty záměry obou pánů jsou v podstatě zcela shodné, jen metody a prostředky se liší.

K pochopení Babišových pravých záměrů nesmí volič studovat jen volební program Hnutí ANO, ale měl by intenzívně vnímat i autentické výroky p. Babiše, které vyslovil zcela spontánně a v souvislosti s dalšími poznatky působí tak daleko věrohodněji a pravdivěji, než fráze volebního programu určeného k masáži a vymývání mozků nespokojeným voličům. Jeho volební program opravdu připomíná onu fiktivní postavu pana Godota, který přijde a všechno změní k lepšímu. Pan Babiš ale rozhodně tím Godotem není a nikdy ani nebude.

V rozhovoru pro Lidové noviny p. Babiš prozradil, že stát bude řídit jako svůj holding Agrofert, když řekl: „Řídit stát jako firmu znamená řídit stát ve prospěch státu a občanů tak, aby byl jako úspěšná firma“. To, jak toho chce dosáhnout prozradil jindy při návštěvě jednoho inovačního centra, když prohlásil: „Malé a střední podniky to jsou klišé a kecy. My potřebujeme podporovat velký průmysl, který má tady tradici.“

Myslím, že nejen zaměstnanci ale i vedení všech těchto podniků by si měli tento výrok stále připomínat a být ve střehu, aby je v budoucnu nezaskočil vývoj, který p. Babiš bude se svým Hnutím ANO nastolovat, pokud bude volebně úspěšný. Volební vítězství by tak pro něho znamenalo daleko lepší přístup k informacím, přístup k dotacím, ke státním zakázkám a k dalším nástrojům, které by vedly k postupnému upevňování ekonomicko-politických pozic, a to bez ohledu na potřeby občanů této země. Vždyť základní zákon kapitalismu „Honba za ziskem“ je stále platný a voliči se s ním setkávají v praxi snad denně, ale že to nevidí v širších souvislostech, to už jim p. Babiš či Stropnický nebudou vysvětlovat. Není potom divu, že při jméně Babiš se mně tak stále podvědomě vtírá ona památná závěrečná věta kultovního filmu Bolka Polívky, která zní: "A teď si vás koupím všechny."

 Na rozdíl od p. Bárty neponechává p. Babiš nic náhodě a jeho finanční zázemí mu umožňuje velkorysejší postup a rozmach. To, že p. Babišoví radí v předvolební kampani tým amerických poradců jistě vyvolává v Bártovi nezdravé pocity, a že tito poradci asi stěží pochopí mentalitu českého voliče, jeho tradice, jeho představy, to přece není důležité. Podstatné je, že oni vydělají a p. Babiš se svou suitou také.

Ze zajímavých mediálních tváří kolem p. Babiše mne upoutal dnes už bývalý novinář z MfD p. Martin Komárek, který má dělat svému guru programového manažera. Bylo to také i proto, že kdysi jsem byl p. Komárkovi přímým nadřízeným a věděl jsem, že je synem bývalého prominentního člena KSČ. To jsem ale ani tehdy nehodlal akceptovat a úkoly musel plnit tak jako všichni ostatní. Vím tedy velmi dobře, že p. Komárek byl silně „kovaným“ členem KSČ a jeho dnešní omluvy, že byl naivním a pod vlivem otce, působí komicky. Ještě na podzim 2011 psal na p. Babiše článek, kde kromě jiného píše, že „Sám Babiš má ale ruce minimálně stejně špinavé“ a tak sám zpochybňuje jeho věrohodnost. To, že dnes dělá Babišovi programového poskoka, odpovídá přesně tomu, jak jsem ho kdysi znal. Voliči by ale také měli vědět, že Babiš podporoval v prezidentských volbách spícího knížete a měli by také vědět, že dnes Babiše podporuje ve volbách známý aktivista Šinágl. Panečku, to je sestava a tak bych mohl pokračovat.

Pokud bych měl věřit předvolebním průzkumům, tak je zřejmé, že Babišovo Hnutí ANO budou převážně volit hlavně pravicoví voliči, kteří odpadli od ODS, od TOP-09, část voličstva bývalých Věcí veřejných a nepochybně i ta část voličstva, která volně přebíhá každé volby od jedné strany k druhé.  

Chci tak otevřeně varovat všechny poctivě smýšlející voliče, aby svými hlasy nedovolili opakovat to, co jsme  v posledních třech letech museli slyšet a prožít.

Ing. Věstislav Křenek,  zastupitel Plzeňského kraje a kandidát na poslance do PS ČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama