Ing. Mgr. Milan Šarapatka, Ph.D.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.10.2013 18:38:37

Činy Greenpeace často vzbuzují pochyby

Činy Greenpeace často vzbuzují pochyby

Moskva se nehodlá účastnit arbitráže s Nizozemskem kvůli zadrženým ekologům před Mezinárodním soudem pro námořní právo. Ruské ministerstvo zahraničí o tom informovalo prostřednictvím tiskové agentury.

 Jedná se o zadržení lodi Greenpeace Arctic Sunrise, která plula pod holandskou vlajkou, dle tvrzení ruské strany, v suverénních vodách.

Ruská diplomacie argumentuje tím, že konvenci o mořském právu Rusko ratifikovalo v roce 1997 i s prohlášením, že v případě sporů týkajících se naplňování suverénních práv a jurisdikce neakceptuje procedury urovnávání sporů vedoucí k závazným rozhodnutím, a to je daný případ, protože aktivisté z Arctic Sunrise akcemi u těžební plošiny porušili ruské zákony o výlučné ekonomické zóně a o kontinentálním šelfu.

Greenpeace naopak tvrdí, že ruští pohraničníci se zmocnili její lodi, plující pod nizozemskou vlajkou, v mezinárodních vodách.

O incidentu není příliš průkazných informací a tvrzení obou stran sporu si značně protiřečí. Greenpeace však prosazuje svou „ekologickou“ ideologii velmi razantními a ne vždy legálními způsoby, čehož jsme byli nejednou svědky i u nás. Jen málokdy se také jedná o skutečnou ochranu přírody. Jejich extravagantní akce plné násilí mnohdy připomínají spíše výsadek teroristického komanda než péči o naše životní prostředí. Existují dokonce prameny, které tvrdí, že Greenpeace inkasuje velké částky od mezinárodních společností za to, že právě jejich ropnou plošinu nebo rybářský trajler nechají na pokoji. Třeba se s nimi Moskva zapomněla vyrovnat…

Prosím sledujte mé texty i na mém Facebooku https://www.facebook.com/milansarapatka.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama