Ludvík Šulda, BBA

Poctivost se musí vyplácet
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.10.2013 8:58:39

Pokračuje genocidní blokáda USA vůči Kubě

Pokračuje genocidní blokáda USA vůči Kubě

Již 53 let trvá decimující hospodářská blokáda Kuby ze strany Spojených států amerických. Ta tomuto malému ostrovu nacházejícímu se jen několik desítek kilometrů od břehů svého mocného severního souseda způsobila za dobu svého trvání škody...

...ve výši více než jeden bilion amerických dolarů. Jedním z hlavních rysů blokády je zběsilé pronásledování každého, kdo navázal nebo by hodlal navazovat normální vztahy s Kubou.

29. října 2013 předloží Kuba Valnému shromáždění Organizace spojených národů již po 22. za sebou návrh rezoluce nazvaný »Potřeba ukončit ekonomickou, obchodní a finanční blokádu uvalenou Spojenými státy americkými na Kubu«. V roce 2012 podpořilo tuto rezoluci svými hlasy 188 členských států. Proti hlasovaly pouze 3 státy (USA, Izrael a Palau), 2 se zdržely hlasování (Marshallovy ostrovy a Mikronézie). To je nesporný důkaz, že téměř celé mezinárodní společenství Kubu uznává a podporuje ji v boji za zrušení této nelidské blokády.

V nedávných dnech byla předložena zasedání třetí komise Valného shromáždění OSN rovněž zpráva o dopadu severoamerické blokády na zdraví dětí ostrova. Ta uvádí, že podle velmi zdrženlivých údajů škody způsobené na zdraví kubánských dětí, dosáhly jen v roce 2012 zhruba 30 milionů amerických dolarů. Hlavní vinu na tom nese především nedostatek antivirotik pro děti. Severoamerické organizace, které je vyrábějí, neodpovídají na poptávky kubánských firem nebo tvrdí, že nesmějí obchodovat s Kubou. Nejde však jen o děti, na americký nátlak se Curyšská kantonální banka rozhodla ukončit veškeré převody na Kubu, což poškodilo spolupráci nevládní organizace Medi-Cuba-Suisse s kubánskými zdravotnickými orgány v oblastech jako je boj s rakovinou, pediatrie a prevence HIV/AIDS.

Americká blokáda Kuby dopadá na všechny vrstvy kubánského obyvatelstva, ale především na kubánské děti a ženy. Blokáda se stala kolektivním trestem ze strany Spojených států proti kubánskému národu za to, že si zvolil svou vlastní nezávislou cestu, cestu k socialismu a osvobodil se od koloniální nadvlády USA a jejího vměšování do svých vnitřních záležitostí. Je potřeba, aby po předčasných volbách v tomto roce zněly z půdy Poslanecké sněmovny PČR, ale i ze Strakovy akademie a Černínského paláce důrazné hlasy žádající ukončení americké genocidní blokády Kuby. Je nutné, aby Česká republika zastavila veškerou podporu kubánských kontrarevolučních skupin především skrze organizaci Člověk v tísni.

Ludvík ŠULDA, BBA, předseda Společnosti česko-kubánského přátelství a kandidát do Poslanecké sněmovny, Praha (KSČM)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama