Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.10.2013 19:15:43

Naznačení možné spolupráce po volbách.

Naznačení možné spolupráce po volbách.

V nedělní Partii na Primě bylo cosi naznačeno!

V uvedeném pořadu proti sobě zasedli kandidující předseda modrého ptáka pan Martin Kuba a předseda oranžové květiny pan Bohuslav Sobotka. Hned na začátku pořadu k vystávajícím spekulacím o utváření možných vládních koalic po volbách pan Kuba v této souvislosti připomněl stanovisko modrého ptáka, na jehož základě by strana prý nikdy nešla do koalice s červenými třešněmi ani s novými subjekty. Z této chyby se totiž prý už poučila po zkušenosti s Věcmi veřejnými.

Předvolební průzkumy naznačují pokles preferencí oranžové květiny. Podle stávajících výsledků by tak nebyla schopná vytvořit vládní většinu ani s červenými třešněmi. „Jsme na opačných stranách politického spektra, ale v zahraničí vidíme, že existují situace, kdy se lze dobrat nějaké shody. Může se to stát i u nás, ale nechci předjímat,“ nevyloučil Kuba možnou koalici modrého ptáka a oranžové květiny.

Takovou možnost však pan Sobotka rázně odmítl. „Pokud má demokracie fungovat, tak by se pomyslné kyvadlo mělo pohybovat zleva doprava, jinak to nefunguje. Nedovedeme si představit koalici s ODS ani s TOP 09,“ zdůraznil s tím, že nemůže existovat vláda s takto odlišnými programy. Oběma zmíněným pravicovým stranám by navíc dle jeho slov pobyt v opozici jen prospěl.

     Co k tomu říci? Modrý pták se před svou klinickou smrtí, kdy mu neustále preference padají čím dál tím více k pěti procentům, které zajišťují vstup do parlamentních lavic, chytá čehokoliv, aby se jeho lidé udrželi ve vysokých státních pozicích. Má už takovou hroší kůži, že svým voličům, kterých je stále méně naznačuje, že udělá cokoliv, aby se u korýtek udržel. Já jen doufám, že mu toto opravdu zlomí vaz a skončí pod pěti procentní hranicí. Mimochodem možnou povolební spolupráci s oranžovou květinou naznačil před několika dny i předseda nula devítky. Je to opravdu směšné, jak si za každou cenu tyto tradiční strany chtějí zachovat politický vliv.

     Co mě na tom ale nejvíce zajímá je fakt, že takovou možnou spolupráci předseda oranžové květiny pan Sobotka prozatím rázně vyloučil. Bude tomu ale po volbách opravdu tak? Před volbami se dá říkat cokoliv, důležité bude, co se stane po volbách, až se budou rozdávat korýtka. Nechme se překvapit. 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama