Ing. Alois Pavlíčko, Ph.D.

  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.10.2013 19:00:00

Jak čte výsledky po volbách 2013 Jihočech?

Jak čte výsledky po volbách 2013 Jihočech?

Volby 2013, Šumava, národní park, JETE, úložiště jaderného odpadu, SPOZ, ODS, ČSSD, Strana zelených, kmotři, dostavba Temelína, ČEZ, Zimola, D3.

Je po volbách a otazníky nám nezmizely, spíše přibyly.

Ukázalo se také, že před volbami 20 TOP českých témat zařazených např. Respektem korespondovalo s některými našeho sdružení Za bezpečný Temelín pro jižní Čechy. Zajímavé také bylo, že jedno z témat „Šumava“ není tématem, které vyhrává volby nebo druhé „Výstavba 3. a 4. bloku jaderné elektrárny Temelín“. Některým stranám a uskupením politizace ochrany přírody, potažmo vtažení státního majetku a aktivit do území související s národním parkem Šumava, jako i hraní s touto kartou spíše uškodila (např. SPOZ nebo tlačení kmotrů na pilu prostřednictvím ODS..). Na tuto kartu ale stále hraje kde – kdo, protože státem zřízená instituce, která má své mantinely, je vždy snadným a laciným cílem a je to tudíž jen a jen o morálce a zájmech politických stran a hnutí nebo spíše nemohoucnosti řešit závažnější témata, případně potřebě vytvářet kouřové clony a přenášet pozornost mimo svá vlastní selhání.   

Ve druhém, ale u v jižních Čechách hlavním tématu – dostavba JE Temelín jsou Jihočeši asi smíření (vyjma dlouhodobé oponentury Strany zelených). Pořádný „červ“ však začal nahlodávat někdy až dojemnou jednotu „nezpochybnitelné“ dostavby u vládnoucího spektra těsně před volbami (např. TOP 09). Dostavba ano, ale pokud bude ekonomicky výhodná, asi nepodpoříme ČEZ a jeho snahu o fixní cenu elektřiny garantovanou státem (rozuměj dotovanou). Na přetřes přišel i humbuk kolem ca 40 hal na kilowatu v ceně na obnovitelné zdroje (fotovoltaika) a většinou také některé strany v této souvislosti nechtěly spojovat s cenou energie další náklady z veřejných prostředků na dostavbu (např. nová přenosová soustava, hlubinné úložiště jaderného odpadu), včetně v této věci pragmatické ČSSD (jihočeský hejtman Zimola m.j. před rokem požadoval dostavbu D3 jako kompenzaci za souhlas). Vše se děje z prostého důvodu. Elektřina z jaderných zdrojů by byla neprodejná. Cílem by však nemělo být zavržení jaderné energie, ale potlačení monopolu a zásadní dominance bez rozvíjení obnovitelných zdrojů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama