Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.11.2013 14:51:18

Výroční zpráva BIS

Výroční zpráva BIS

Právě zveřejněná výroční zpráva Bezpečnostní informační služby (BIS) za rok 2012 odhalila to, co je v tomto státě již delší dobu na denním pořádku.

„BIS zaznamenala aktivity skupin působících nelegitimními metodami na rozhodování nejvyšších orgánů státní správy, samosprávy a legislativní proces v ČR způsobem, který negativně ovlivňoval výkon základních funkcí státu. Struktury organizovaného zločinu nejen nadále systematicky vyváděly prostředky z veřejných rozpočtů (např. prostřednictvím dotací, veřejných zakázek, outsourcingu veřejných služeb), ale zejména byly schopny ovlivnit důležitá rozhodnutí orgánů státu a samosprávy, která se týkala infrastrukturních projektů, dotačních programů, veřejných zakázek souvisejících s poskytováním veřejných služeb, či samotný legislativní proces. Za jeden z hlavních projevů dysfunkce ve veřejné správě BIS pokládá střet zájmů, který byl nejčastěji zaznamenán při přidělování evropských dotací z operačních programů a při přidělování veřejných zakázek. Jednalo se o přímé propojení představitelů statutárních orgánů společností, kterým byly veřejné zakázky či evropské dotace přiděleny, na veřejné subjekty, které zakázky či dotace přidělily. Stále větší rozsah outsourcování služeb, které jsou primárně v působnosti orgánů veřejné správy, je podle názoru BIS projevem přenášení odpovědnosti z věcně příslušných orgánů na externí servisní organizace. Počet nekvalifikovaných, za nic neodpovídajících úředníků, kteří jsou ve funkcích pouze díky personálnímu klientelismu, je dokonce možno chápat jako jeden z parametrů určujících míru nefunkčnosti výkonu veřejné správy jako takové“. Nejenom toto konstatuje kontrarozvědka v části zprávy věnované organizovanému zločinu. Jako příklad neefektivního outsourcingu zmiňuje služba ministerstvo dopravy, které si za dobu tří let najalo za 450 miliónů korun pět externích advokátních kanceláří na právní služby. Vedle toho materiál uvádí také poradenské služby při získávání evropských dotací nebo oblast vzdělávání úředníků soukromými subjekty. „Běžnou praxí pak bylo vzdělávání zaměstnanců veřejné správy soukromou institucí prostřednictvím jiných zaměstnanců veřejné správy,“ poznamenala BIS. Je zajímavé, že se o těchto praktikách veřejně ví a dokonce o tom informuje BIS, ale nikdo s tím nic nedělá. Pokud by totiž dělal, tak by se přerušily nitky tzv. „malých domů“ a to nikdo přeci nechce. Je to nehorázné a já jsem rád, že již má Hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury ve sněmovně prvních 14 poslanců, kteří začínají pracovat na tom, aby se tyto zavedené praktiky co nejrychleji utnuly a já jim v tom budu pomáhat, jak nejlépe budu moci.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama