Ing. Alois Pavlíčko, Ph.D.

  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.11.2013 17:28:51

Velká Británie a její nový vztah k jádru

Velká Británie a její nový vztah k jádru

Velká Británie, jáderná energetika, Temelín, Hinkley Point C Somerset, Fukušima, garantovana cena elektřiny, ČEZ, štěpný materiál, ekonomika výroby elektřiny

Jak jej číst ?   Jde o krok zpět ?   Jakou cestou půjde po ustanovení vlády Česko?

         To jsou některé otázky, které mne napadají po zveřejnění zprávy, že britský kabinet podepsal s francouzskou energetickou skupinou EDF (stojící v čele konsorcia, které dostalo výstavbu na starost) dohodu o výstavbě dvou jaderných reaktorů v Británii. Celá investice je nesrovnatelně vyšší než předpokládaná výstavba dalších dvou bloků  jihočeského Temelína (předpokládá se cena 16 miliard liber, tj.přibližně 488 miliard korun).

                                                                                                                                                                  Nová elektrárna v Hinkley Point C v Somersetu se stane první zahájenou stavbou jaderné elektrárny v Evropě od neštěstí v japonské Fukušimě v roce 2011 a po dlouhé době i ve Velké Británi. Zdůvodnění vlády, že přispěje ke snížení emisí oxidu uhličitého a v budoucnosti sníží  náklady na výrobu energie hodně kulhá díky garantované ceně elektřiny pro investora, která je dvojnásobná ve srovnání se současnou úrovní. Britští daňoví poplatníci si poprvé zaplatí zaplatí jadernou elektrárnu z vlastní kapsy. V garantované ceně elektřiny na dobu životnosti elektrárny se nechali pravděpopdobně inspirovat naším ČEZ em anebo to je naopak? Obávám se, že pro takové „podnikání“ bych ruku nezvedl. Spíše si myslím, že nezajímavou a možná i hlavní , ale skrytou motivací může být získávání štěpného materiálu, z čehož ale nepodezírám naše energetiky.

         Pravé důvody ukáže zřejmě čas a jen doufám, že obdobná zdůvodnění a bianco šek nebude poskytován i u nás.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama