Mgr. Patrik Hujdus

  • NEZ
  • Mariánské Hory a Hulváky
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.11.2013 21:45:40

Renčova Sanitka pod palbou hysterických antirasistů

Renčova Sanitka pod palbou hysterických antirasistů

Už je to klasika. Každý, kdo bez přetvářky popíše realitu anebo její část, je označen za rasistu a xenofoba. Přitom nikdo nezkoumá, zdali oprávněně, důležité je, že se hloupí pisálkové mají do koho trefovat.

Jak jinak je možné vysvětlit, že se vybrané scény nějakého televizního seriálu ocitnou v hledáčku antirasistů, fanatických multikulturních aktivistů a domnělých bojovníků za pozitivní diskriminaci?

V televizním seriálu Sanitka 2 scénáristy Ivana Hubače pod režisérskou taktovkou Filipa Renče o napínavé okamžiky není nouze. Sama každodenní práce záchranářů je často na hranici boje o holý život a tak jsou nové díly Sanitky divácky atraktivní, zajímavé, nechybí jim řada dramatických situací a jednotlivými příběhy se logicky navíc prolínají nejen technologie a vymoženosti současné moderní doby, ale také nová témata, která divákům původní seriál z devadesátých let minulého století nenabízel a z mnoha důvodů nabízet ani nemohl.

Dobrý pocit ze sledování seriálu mi ale velmi kazí výkřiky samozvaných ochránců práv národních menšin, etnických skupin a odlišných kultur v naší republice. Protože v jednom z dílů dva Romové okradli slepou ženu, která v důsledku toho zemřela, a v jiném díle zase muslim bodl do břicha doktora Janderu zachraňujícího život jeho těhotné manželce, máme si pravděpodobně podle těchto hysterických pisálků myslet, že Sanitka je xenofobně a rasisticky laděný seriál plný stereotypních předsudků. Tuto hloupou myšlenkovou konstrukci cíleně napadající tvůrce seriálu musím jasně a důrazně odmítnout!

Seriáloví a filmoví tvůrci mají mít svobodné právo využívat všech možností a úhlů pohledu, které jim realita běžného života nabízí. Jsem hluboce přesvědčen o tom, že by jim nikdo neměl bránit anebo dokonce vyčítat, když se rozhodnou konkrétní scénu příběhu ztvárnit způsobem, který odpovídá jedné z mnoha možných skutečností. Snad si můžeme dovolit nahlas prohlásit, že někdy i Rom je schopen někoho okrást anebo že muslim může za určitých okolností čest své manželky bránit nožem, pokud je z hlediska své víry přesvědčen o správnosti svého chování. Že v televizním seriálu je taková scéna podbarvena cikánskou či arabskou hudbou snad není nic trestuhodného. Naopak. Velmi trestuhodné je bez věcných argumentů hystericky odsuzovat autory za jejich právo tvořit a prakticky tak uměle vyrábět podhoubí pro novodobou cenzuru vycházející z primitivního chápání světa, kdy samozvaní bojovníci proti rasismu a xenofobii bez jakékoli pokory k svobodnému umění diskriminují svými názory a myšlenkami většinovou společnost.

Chtěl bych připomenout, že v každé hororové parodii hlavní hrdinové sami říkají, že jako první umře černoch a nezřídka se tak skutečně i stane. Máme si proto myslet, že celá televizní a filmová zábava schválně šíří rasismus a xenofobii anebo dokonce zobrazuje některá etnika, kultury anebo rasy jako podřadné? Nikoliv. Křik aktivistů odsuzujících autory nové Sanitky je zkrátka klasickým příkladem současného trendu, že každý, kdo nahlas popíše realitu, případně její část, je označen nejrůznějšími pisálky za rasistu a xenofoba.

Režisér Filip Renč se podle všeho stává obětí stejných pitomů, kteří se tak rádi trefují například do bývalé senátorky Liany Janáčkové. Ta kdysi taky pouze nahlas řekla to, co si většina národa tiše myslí. Tohle se ale bohužel v dnešním demokratickém světě nesmí. Multikulturní fanatici posíleni byrokraty z Evropské unie, kteří velmi rádi a nahlas kritizují přístup většinového obyvatelstva České republiky k romské menšině, aniž by si ověřili skutečnou realitu společného soužití v rizikových oblastech, míří na každého, kdo má svůj názor a zveřejní jej. Poté, co Lianě Janáčkové, která před volbami do Senátu v roce 2010 rozdávala v kampani jako součást svého předvolebního letáčku voličům sirky, coby možný užitečný produkt, jenž člověk jen tak nezahodí, bylo v souvislosti s probíhajícím soudem žhářů z Vítkova v médiích záměrně podsunuto, že nabádá občany ke žhářství, je nyní tvůrcům nových dílů oblíbeného televizního seriálu se stejnou vervou podsouváno, že záměrně podněcují ke xenofobii, rasové, etnické či kulturní nesnášenlivosti. V této souvislosti jen doufám, že si ředitel seriálové záchranky doktor Kaderka nezapálí v některém z příštích dílů Sanitky doutník ve chvíli, kdy kolem něj bude procházet skupinka Romů, aby Filip Renč nečelil dalšímu nesmyslnému obvinění.

Kdyby Lukáš Senft nenapsal autorům Sanitky otevřený dopis, ve kterém Filipa Renče a Ivana Hubače otevřeně kritizuje za jejich profesní a občanskou chybu, jak vnímá zobrazení Romů, kteří kradou, kdyby Patrik Banga na serveru Romea.cz nevyzval romské herce, aby podobné, podle jeho slov debilní, role odmítali a kdyby pan Fila na serveru Respekt.cz neoznačil dotčené pasáže Sanitky za zvrhlou potřebu strašit veřejnost cizími kulturami, vůbec bych se nad smyslem jednotlivých scén seriálu nezamýšlel. Přešel bych zhlédnuté díly a jakoukoli záměrnou spojitost Romů s krádežemi a muslimů s agresí bych nehledal, natož aby ve mne začala hlodat myšlenka xenofobie, předsudků či etnické nesnášenlivosti. Sanitka by pro mne byla jedním z mnoha seriálů, které občas v televizi shlédnu. Ale není. Donutil mne k tomuto hlubšímu zamyšlení a v jeho závěru musím lehce pozměněnými slovy doktora Štrosmajera z jiného televizního seriálu konstatovat, že kdyby blbost nadnášela, mnozí „multikulti“ aktivisté se nadnášejí jako holubičky.


Odkazy:

http://senft.blog.respekt.ihned.cz/c1-61118350-otevreny-dopis-autorum-serialu-sanitka-2

http://www.romea.cz/cz/publicistika/komentare/patrik-banga-sanitka-2-a-rasismus-ne-jen-hloupy-scenar-realizovany-romskymi-herci

http://respekt.ihned.cz/delnici-kultury/c1-61234360-rencova-logika-2-divoky-muslim


Zdroj fotografie:

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10361564316-sanitka-2/6885-galerie-3/

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama