RSDr. Vojtěch Mynář

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.11.2013 19:25:25

Evropský parlament odhlasoval úsporný rozpočet na rok 2014

Evropský parlament odhlasoval úsporný rozpočet na rok 2014

Štrasburk, 20. listopadu 2013: Evropský parlament dnes v návaznosti na včerejší přijetí Víceletého finančního rámce 2014-2020 odhlasoval rozpočet na rok 2014, a to ve výši 142,6 miliard eur v prostředcích na platby.

Oproti letošnímu roku to znamená šestiprocentní pokles.

Po celonočním šestnáctihodinovém jednání se minulý týden vyjednávací týmy Evropského parlamentu a Rady dopracovaly ke kompromisu ohledně rozpočtu na rok 2014. Na plenárním zasedání mu pak většinou 494 hlasů dali europoslanci zelenou. Součástí balíčku je i náprava platebních nedostatků současného fiskálního roku a finanční injekce 400 milionů eur pro země postižené povodněmi, k nimž patří i Česká republika.

Europoslanec Vojtěch Mynář, člen Rozpočtového výboru výsledek zhodnotil následovně: „Parlament chtěl pro občany Evropské unie takový rozpočet, který by mohl prostřednictvím správně cílených investic do podpory zaměstnanosti, výzkumu a vzdělávání pomoci členským státům vypořádat se s následky krize. Přestože Rada trvala na výrazných škrtech, podařilo se nám mnohé z těchto priorit prosadit. Novinkou v rozpočtu je zavedení Záruky pro mladé, užitečného nástroje v boji proti nezaměstnanosti mladých. Vzhledem k palčivosti problému bylo zajištěno předfinancování ve výši 3,9 miliard eur.

Mynář dále upozornil, že kompromisní návrh rozpočtu je lepším řešením nežli hrozící rozpočtové provizorium, které by všechny příjemce evropských dotací uvrhalo do další nejistoty. „Vyjednávání již bylo dost, teď musíme začít naplňovat jednotlivé politiky,“ dodal.

Více prostředku příští rok poputuje také na posílení ochrany vnějších hranic EU a humanitární pomoc, především na Blízkém Východě. V Evropském fondu pro přizpůsobení se globalizaci, ze kterého by v roce 2014 mohl čerpat i Moravskoslezský kraj postižený problémy v OKD, budek dispozici 159 milionů eur.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama