ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,95. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.11.2013 16:53:23

Elektřina zlevní o haléře, ostatní zdraží o koruny

Elektřina zlevní o haléře, ostatní zdraží o koruny

Tak nám oznámil server Aktuálně.cz, že i přes devalvaci koruny Českou národní bankou dojde příští rok ke zlevnění elektrické energie.

V současnosti je to důsledkem toho, že se silová elektřina nakupuje dopředu a navíc si musíme uvědomit, že ČR je exportérem významné části vyrobené elektřiny. Pokud ale Česká národní banka podrží záměr oslabené koruny na delší období, jak deklarovala, pak dojde po roce 2014 opět ke zdražení elektrické energie, protože hlavně velcí výrobci a distributoři elektrické energie při nákupu na rok 2015 zohlední oslabenou korunu v cenách elektrické energie. Elektrická energie se totiž nakupuje na burze dopředu a ta samozřejmě musí reagovat na změnu kurzu české koruny.

Z uvedeného jednoznačně plyne, že hrozbou kapitalistického systému hospodaření je nulová nebo záporná inflace (deflace), motorem je inflace. Důsledkem je obecné zdražování a hlavní dopad zdražování vždy postihne obyvatele s nízkými a průměrnými příjmy.

Kapitalistický systém hospodaření funguje pouze tehdy, když kapitál rozmnožuje svoje zisky a námezdní pracující dostávají ve mzdě pouze tolik, aby přežívali a nebouřili se proti systému. Stát v kapitalismu je tady pak pro to, aby zajišťoval podmínky pro neustálý rozvoj kapitalistického podnikání a, pokud možno, zajištoval přežívání těch, kteří se neuplatní na kapitalistickém pracovním trhu.

Poslední volby ukázaly, že většina obyvatel ČR podporuje současný kapitalistický systém a téměř polovině voličů je jedno, jaká vláda a jaký systém v ČR bude. Jaké zdražování životních potřeb a snižování reálných mezd nás čeká v dalším období?

Ing. Pavel HOJDA, stínový ministr KSČM pro rezort dopravy, průmyslu a obchodu

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama