Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.11.2013 19:43:40

Švýcarské víkendové referendum a jeho 3x NE!

Švýcarské víkendové referendum a jeho 3x NE!

Hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury rádo dává za příklad Švýcarsko, kde je zavedena přímá demokracie a kde čas od času probíhají různá referenda.

Švýcarská ústava umožňuje každý rok občanským iniciativám vyvolat čtyři celostátní hlasování pod podmínkou, že seženou 100.000 podpůrných podpisů. Jedno takové referendum proběhlo i tuto neděli, kdy švýcarští občané rozhodovali o třech návrzích najednou. Návrhy se týkaly na omezení manažerských platů, daňové zvýhodnění rodin s dětmi a zvýšení dálničních poplatků. Všechny tři návrhy Švýcaři odmítli, což přesně ukazuje to, že není potřeba se bát referenda bez výjimek, protože rozumní a zodpovědní lidé vědí co je pro stát potřeba. Mimochodem v březnovém referendu bylo ve Švýcarsku odmítnuto prodloužení dovolené ze čtyř na šest týdnů. Delší dovolená by prý podle 67 procent odmítnuvších hlasujících snížila konkurenceschopnost. Z tohoto celého je vidět, že přímá demokracie a referenda bez výjimek fungují velice dobře a já jsem přesvědčen, že jednou budou zodpovědně fungovat pro blaho veškerého lidu i v naší krásné zemi. 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama