Doc. JUDr. Miroslav Němec, Ph.D.

  • NÁR.SOC.
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.12.2013 12:38:49

Česká republika mít dva policejní prezidenty nemůže a ani nemá!

Česká republika mít dva policejní prezidenty nemůže a ani nemá!

Funkce policejního prezidenta je v Policii České republiky pouze jedna a proto Česká republika mít dva policejní prezidenty nemůže.

Když sleduji šaškárnu a mediální blamáž, která se rozvířila okolo „údajných“ dvou policejních prezidentů v naší zemi, není mi z toho vůbec dobře a to zejména proto, že si tuto situaci každý vykládá podle svého, nikdo z odpovědných činitelů neříká úplnou pravdu a natož, aby odhalil skutečné úmysly, které ho k takovému jednání vedly a vedou.

V prvé řadě je třeba uvést, že přesto, že Policie České republiky má být již ze zákona důsledně apolitická, ani jeden z policejních prezidentů nebyl nikdy zcela apolitický a byl vybrán vždy zrovna nejsilnější vládnoucí politickou stranu a zcela jistě ne, bez předchozích zásluh právě o tuto stranu, resp. o její funkcionáře.

Za druhé, každá ze stran, která si do této funkce toho „svého“ policejního prezidenta dávala, si ho tam nedávala proto, aby tento „jejich“ policejní prezident pak stíhal jejich lidi, ale právě proto, aby je ochraňoval a stíhal ty druhé, z jiných politických stran, protože na tom se daly získat značné politické body.

Za třetí, je třeba říci, že ani jediný ze všech policejních prezidentů, nebyl nikdy žádnou zvláštní hvězdou, ač by policejní prezident měl být ten nejlepší z nejlepších, ale byl to vždy člověk, který byl ochoten těm, kteří ho do této nejvyšší policejní funkce dávali slíbit, že bude pracovat v intencích představ uvedené politické strany, což by však nikdy žádný zkušený starý policista či kriminalista neučinil, protože by byl nejen kdykoliv vydíratelný, ale i právě pro tyto politické vztahy okamžitě odvolatelný.

Za čtvrté, každý policejní prezident si vždy dosazoval do klíčových pozic svoje lidi, kteří mu za to byli zavázáni a museli ho bezvýhradně poslouchat. Když se podíváme, kolik bylo kde ředitelů a jak rychle se např. měnili ředitelé na útvarech boje proti korupci, ať již jde o odbory a oddělení ÚOOZ, SPOK, ÚOKFK, aj., je to zcela patrné, protože nikdo se tam ani „neohřál“ a už byl vyměněn, neboť ani ten nejvíce politicky závislý policejní ředitel nemůže svévolně mařit rozpracované případy, vydávat stupidní pokyny vysoce kvalifikovaným podřízeným bez garance státního zástupce a už vůbec nemůže rozhodovat v rozporu s trestním řádem, neboť by tím přivodil trestní stíhání nejen podřízeným policistům, ale i sobě, takže se takřka vždy případy dotkly i nějakého „chráněného tvora“ z nejvyšších pater české politiky, což se samozřejmě řadě jeho spolustraníků nelíbilo.

Za páté, je dostatečně známo, že policejní prezident Petr Lessy byl do své funkce navržen poslancem a ministrem dopravy Vítem Bártou z Věcí veřejných a prosazen tehdejším ministrem vnitra Radkem Johnem (předsedou Věcí Veřejných) úplně stejně, jeho všichni předchozí policejní prezidenti a nemístná šaškárna, která se odehrála s jakou-si narychlo a zcela účelově sestavenou výběrovou komisí je pouze zástěrkou pro veřejnost, neboť pokud by byla tato komise naprosto objektivní, musel by již tehdy zcela jednoznačně vyhrát a následně být jmenován policejním prezidentem brigádní generál JUDr. Jiří Vorálek, tehdejší dlouholetý a úspěšný krajský ředitel z původně Severočeského a později z Ústeckého kraje a nikoliv předem vybraný plk. Mgr. Petr Lessy, kterého navíc nikdo předtím neznal, neměl takovou praxi a ani dlouholeté zkušenosti z řízení krajského policejního ředitelství.

Za šesté, když už byl vybrán Petr Lessy a začal konečně pracovat, záhy se to přestalo líbit, v té době největší pravicové politické straně ODS, protože Lessy, jako úspěšný absolvent Policejní akademie České republiky v Praze toho ví o právu a kriminalistice poměrně dost, a když si uvědomil nejen svou obrovskou odpovědnost vyplývající z funkce, ale i další souvislosti, nechtěl se nechat „vmanévrovat“ do problémů a tak byl tehdejším novým a zcela účelově jmenovaným ministrem vnitra Kubicem, který slyšel o nějakém právu jen hodně z „povzdálí“, hodně nechutně likvidován. A, jen tak mimochodem, v této souvislosti jsem opravdu zvědav, zda za své skandální jednání s odvoláním Lessyho z funkce policejního prezidenta, bude bývalý ministr Kubice potrestán, neboť byl jen  „pouhým“ ministrem, byť z leknutí, ale nebyl poslancem a tudíž nebylo jeho jednání kryto žádnou imunitou.

Za sedmé, po likvidaci Petra Lessyho byl do funkce tehdy stále ještě největší pravicovou politickou stranou dosazen tehdejší náměstek plk. Mgr. Martin Červíček, který je ve funkci policejního prezidenta doposud a dokonce byl za mimořádné zásluhy, zřejmě i o likvidaci strany, která si ho do této funkce sama dosadila, mimořádně jmenován do hodnosti brigádního generála, ale nutno objektivně  říci, že se jako jediný policejní prezident snažil být nestranný a postupoval ve smyslu slavného Zemanova hesla „padni komu padni“, až padla i celá pravicová vláda.

Za osmé, protože současný policejní prezident -  brigádní generál Mgr. Martin Červíček – je stále ve funkci a Polici České republiky řídí, nemůže být ze své funkce odvolán a sám pochopitelně neodstoupí, nemůže být na jeho funkci jmenován nikdo jiný, ani dřívější policejní prezident plukovník Mgr. Petr Lessy, kterého sice soud jistě správně „očistil“ a ministr vnitra Martin Pecina ho vrátil do služebního poměru policisty, ale nemohl ho žádným svým aktem vrátit do původní funkce policejního prezidenta, neboť tato funkce je dnes obsazena. Pro také dnes nemáme – a ani nemůžeme mít dva policejní prezidenty, ale máme pouze jednoho policejního prezidenta - a tím je pořád generál Martin Červíček!

Doc. JUDr. Miroslav NĚMEC, Ph.D.

Stínový ministr vnitra za LEV 21

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama