Ing. Jiří Blažek

Krajský předseda TOP 09 Vysočina
  • TOP 09
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.12.2013 11:21:57

Když se chce, všechno jde…i zrušit zákon kvůli jednomu člověku

Když se chce, všechno jde…i zrušit zákon kvůli jednomu člověku

I když vláda ještě neexistuje, tak vyjednávací týmy ČSSD a ANO se už shodly, že v prosinci tohoto roku předloží návrh zákona o státní službě.

Důvodem tohoto rychlého schvalování jsou prý eurofondy, neboť Evropská komise hrozí zastavením toku peněz z Bruselu. Je ale logické, že se spousta lidí domnívá, že je toto opatření právě kvůli prvnímu muži ANO Andreji Babišovi, aby se mohl stát ministrem financí. Světe div se, Andrej Babiš toto nařčení razantně odmítá a nechce se k tomu vyjadřovat.

Z lustračního zákona a zákona o státní službě se v posledních dnech opět stává horké téma. Že komunisté chtějí lustrační zákon zrušit, je všeobecně známý fakt, avšak teď se situace pro mnohé z nás mění nepříznivým směrem. Tentokrát se rýsuje reálná většina hlasů ve sněmovně, které by mohly lustrační zákon poslat do propadliště polistopadových dějin. Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka totiž najednou připustil, že v současné době ztrácí lustrační norma své opodstatnění, a proto by se měl zákon zrušit, s čímž kupodivu souhlasí i Andrej Babiš.

Nicméně ještě na začátku listopadu, kdy začínala vládní vyjednávání, Bohuslav Sobotka zdůrazňoval, že je důležité zachovat zvyklost negativního lustračního osvědčení pro členy vlády, což by mělo být respektováno i nadále. Dnes je ale situace poněkud odlišná. Bohuslav Sobotka nedávno vystoupil s tvrzením, že po čtyřiadvaceti letech po roce 1989 je sporné, zda lustrační zákon může ještě plnit roli, kterou ve společnosti oprávněně hrál po změně společenských poměrů v roce 1989. ČSSD je podle jeho názoru připravena na toto téma nejen diskutovat, ale případně se vyslovit pro jeho eventuální zrušení.

Podle mého názoru by ve státní službě neměl být nikdo, kdo byl svázán s represivní složkou totalitního režimu. Je správné, že lustrační osvědčení požadovala u všech dosavadních vlád prezidentská kancelář, přičemž negativní lustrační osvědčení požaduje kancelář i současného prezidenta. To je ale v případě Andreje Babiše problém, jelikož jeho jméno figuruje ve svazcích StB.Můžeme se jen domnívat, jak celá situace dopadne. Zda návrh zákona o státní službě, který by mohl zrušit povinnost lustračního osvědčení pro ministry, bude podpořen. Avšak já jsem v této problematice značně skeptický.  Bohužel v současné době není tak nereálné, že ve vládě zasednou spojenci minulého režimu…

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama