Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.12.2013 20:12:34

Stát odpouští tři čtvrtiny pokut!

Stát odpouští tři čtvrtiny pokut!

Podle kontrolorů Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) stát promíjí miliardy korun na odvodech za porušení rozpočtové kázně.

Finanční úřady vyměřily od roku 2011 do prvního čtvrtletí 2013 odvody a penále za 13,5 miliardy, ale Generální finanční ředitelství (GFŘ) prominulo 9,8 miliardy korun, tady 73 procent z nich. V roce 2010 kontroloři dokonce zjistili, že tehdy ministerstvo financí odpustilo až 90 procent pokut, přičemž náklady na správu těchto odvodů byly velmi vysoké. Tyto náklady jsou však vysoké až dosud. Jen v letech 2011 a 2012 nás přišly podle mluvčí NKÚ Olgy Málkové na 562 milionů korun. Systém je totiž podle mluvčí zatížen opakovanými a vzájemně se překrývajícími kontrolami i složitostí samotného procesu prominutí odvodu. Ministerstvo financí se však brání tím, že naprostá většina odvodů je udělována za drobná administrativní pochybení a to zejména obcím a neziskovým organizacím. Údajně by neprominutí odvodů mohlo mít pro příjemce likvidační dopady. No jo, i když toto pomineme, co ale s těmi stamiliony vynakládanými na správu těchto odvodů? No přeci nic, jde to pouze z našich daní a odpovědnost za to nikdo nenese. Takovéto mrhání veřejnými prostředky je trestuhodné a já už se nemohu dočkat toho, až poslanci schválí návrh zákona poslaneckého klubu Hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury, který má pro veřejné představitele zavést povinnost starat se o svěřený majetek a finance s péčí řádného hospodáře! 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama