ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.12.2013 13:55:07

Zastupitelé schválili rozdělení pomoci po letošní povodni dalším třem obcím

Zastupitelé schválili rozdělení pomoci po letošní povodni dalším třem obcím

Zastupitelstvo Středočeského kraje schválilo na jednání dne 9. prosince 2013 poskytnutí dalších neinvestičních dotací obcím Středočeského kraje na pokrytí nákladů a nezbytná opatření v rámci řešení krizové situace při povodni v červnu 2013.

„Středočeský kraj obdržel ze státního rozpočtu neinvestiční účelovou dotaci v celkové výši 220 milionů korun. Dotace je určena na pokrytí prvotních nákladů a nezbytná opatření přijatá obcemi a krajem v rámci řešení krizové situace při povodni po vytrvalých deštích v červnu 2013. Z těchto prostředků je například možné hradit nákup materiálu, drobného hmotného dlouhodobého majetku, nákup vody, paliva a energie, vysoušečů zdiva, odvlhčovačů, čerpadel, motorových pil a vyprošťovacího zařízení, zdravotnického materiálu a léků nebo desinfekčních prostředků. Také je možné z těchto peněz hradit odvoz a likvidaci odpadů, revize elektroinstalace nebo posudky statika,“ vysvětlil středočeský hejtman Josef Řihák.

Peníze jsou určené také pro nákup očkovacích vakcín, monitorování vody a půdy, rozbory pitné vody a obnovu dodávek pitné vody, elektřiny, plynu, nákup a opravy poničeného zařízení, stavební úpravy, demolice nebezpečných a život ohrožujících staticky narušených objektů, odstranění náplav, vyvrácených nebo rozlomených dřevin, stavební sutě a zbytků zničených objektů, odčerpání vody ze sklepů a skladů, odvlhčení a vysoušení objektů, stěhování, úklid veřejného prostranství, na provizorní přechody, odvoz naplavenin, ochranné pomůcky, nouzové ubytování a stravování a také pořízení přípravků na likvidaci komárů a jejich larev. Poskytnuté finanční prostředky nejsou určeny na obnovu území.

Dosud středočeští zastupitelé schválili rozdělení dotací obcím a městům na tuto povodňovou pomoc v celkové výši 213,7 milionu korun. Dnes schválili rozdělení a poukázání prostředků v celkové výši 142,43 tisíc korun obcím na území Středočeského kraje - Pozdeň, Církvice a Doubravčice, které dosud neuplatnily prvotní náklady a nyní předložily faktury.

„Podle aktuálního seznamu postižených obcí od Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje bylo v kraji červnovou povodní postiženo 352 obcí. Z toho 274 obcí požaduje uhrazení prvotních nákladů a 78 obcí nepožaduje jejich uhrazení. Některé obce nám již zasílají vyúčtování dotace. Celkem nám ještě na kontě určeném na pokrytí prvotních nákladů a nezbytná opatření přijatá obcemi a Středočeským krajem v rámci řešení krizové situace při povodni v 2013 zbývá přibližně 6,1 milionu Kč,“ doplnil hejtman Josef Řihák.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama