ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.12.2013 12:39:02

V galerii GATE je k vidění sbírka zátiší z obrazárny Strahovského kláštera

V galerii GATE je k vidění sbírka zátiší z obrazárny Strahovského kláštera

úterý 10. prosince 2013 v Galerii GATE v pražské Husově ulici se konala vernisáž výstavy s názvem: „Klidožití – zátiší ze Strahovské obrazárny“.

Na zahájení expozice pod záštitou středočeského hejtmana Josefa Řiháka přišly desítky návštěvníků.

Zúčastnili se také zástupci spolupořádající Královské kanonie premonstrátů na Strahově, ředitel galerie Michal Kašpárek a radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek.

„Tato ojedinělá výstava bude jistě nejen pro mě motivem k návštěvě galerie, která sama o sobě je uměleckým dílem. Její sídlo tvoří tři funkčně propojené domy a kromě výstavních prostor je zde také informační středisko, kavárna, artshop nebo multimediální expozice v románských sklepích,“ uvedl středočeský hejtman Josef Řihák.

„Výstava dokázala skloubit moderní prostory galerie s nádhernými obrazy, což dokazuje široké možnosti využití celého objektu, který se nachází téměř v srdci hlavní města a patří Středočeskému kraji. Rád bych všem návštěvníkům popřál, aby ono klidožití nebylo vázané jen s galerií GATE, ale mělo pevné místo i v jejich srdcích, a to nejen v době vánočních svátků,“ řekl radní Zdeněk Štefek.

Expozice přináší to nejzajímavější ze sbírek premonstrátského kláštera na pražském Strahově ze 17. – 19. století a je členěna do pěti částí: v kuchyni a u stolu, květiny doma, v přírodě, lovecká vášeň a kabinet kuriozit. Vedle velkých vyobrazení dekorativně bohatých kytic, určených do velkých prostor aristokratických paláců, jsou k vidění i drobné malby určené pro měšťanské domy. Nechybí obrazy zachycující zákoutí s motýly nebo ptáky, které lze v přírodě zahlédnout jen letmo.

Výstava potrvá do 28. února 2014.

Více informací naleznete zde: http://galeriegate.cz/onas/gate_galerie

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama