ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.12.2013 15:59:38

Středočeský kraj vybral k recyklaci nejvíce elektrospotřebičů v rámci ČR

Středočeský kraj vybral k recyklaci nejvíce elektrospotřebičů v rámci ČR

V sídle Krajského úřadu Středočeského kraje se v pátek 13. prosince 2013 uskutečnilo slavnostní vyhodnocení soutěže ve sběru elektroodpadů.

Ceny pro nejlepší dostali dobrovolní hasiči, kteří nasbírali nejvíce elektrošrotu v rámci projektu „Recyklujte s hasiči“. Ocenění z rukou hejtmana Středočeského kraje Josefa Řiháka převzali rovněž představitelé obcí, ve kterých se v poměru k počtu obyvatel nasbíralo nejvíce nepoužívaných elektrospotřebičů.

Za prvních deset měsíců roku 2013 se ve Středočeském kraji podařilo vybrat 2 800 tun elektrospotřebičů určených k recyklaci - a to prostřednictvím kolektivního systému ELEKTROWIN. Kraj si tak drží již druhým rokem první místo nejúspěšnějších sběratelů elektroodpadu v České republice. Vloni se v kraji nasbíralo 3 197 tun starého elektra. 

„Důležité je, že se do sběru elektroodpadu zapojili nejen občané, ale i školy, hasiči a další organizace. Množství sebraného šrotu je obdivuhodné. Jsem rád, že tyto odpady neskončily v lese nebo na skládkách, ale na recyklačních linkách zpracovatelských firem. Čím dříve všichni pochopí, že je třeba odpad recyklovat, tím lépe. Motivací pro třídění jsou podle mého názoru nikoliv peníze, ale ochrana životního prostředí. Gratuluji vítězům soutěží. Přeji si, aby se do recyklace zapojilo co nejvíce lidí,“ řekl hejtman Josef Řihák a pokračoval: „sběr elektroodpadu je v kraji úspěšný i díky podpoře společnosti ELEKTROWIN, která na zdokonalování zpětného odběru elektroodpadu přispívá každoročně více než třemi miliony. Spolupráce s ní přináší nejen zvýšení povědomí o recyklaci jako takové, ale vytváří podmínky k rozvoji sběru elektrozařízení a podporuje aktivní účast obyvatel v třídění odpadů,“ hodnotí spolupráci s ELEKTROWINem hejtman Josef Řihák.

Díky této spolupráci obce Středočeského kraje ušetřily v roce 2012 přes 22,5 mil. Kč a v roce letošním zatím téměř 20 milionů. „Jsou to peníze, které by bylo nutné vynaložit na sběr a recyklaci elektrozařízení, kdyby neexistoval jejich systém zpětného odběru. Města a obce by tyto náklady musely hradit ze svých rozpočtů,“ říká Táňa Pokorná, ředitelka zákaznického oddělení ELEKTROWINu.

Městům a obcím v roce 2012 navíc ELEKTROWIN vyplatil ze svého Motivačního programu na základě množství vysbíraných spotřebičů celkem 451 200 Kč, o které se podělilo 17 žadatelů. Nejvíc prostředků za šest let fungování Motivačního programu dokázala získat obec Dolany, a to 259 323 Kč. Tuto částku Dolanští použili na nákup a instalaci kamerového systému na sběrný dvůr, oplocení sběrného dvora, zpevnění manipulační plochy. V letošním roce zatím v rámci motivačního programu vede obec Dublovice, která čerpala finanční prostředky na nákup mechanického zabezpečení sběrného dvora.

 „K významným partnerům při sběru vysloužilých elektrozařízení rozhodně patří i dobrovolní hasiči. Jsou zapojeni do projektu „Recyklujte s hasiči“ a pomáhají s organizováním svozů elektroodpadu i obyčejnou chlapskou silou tam, kde není sběrný dvůr bezprostředně po ruce,“ závěrem připomněl hejtman J. Řihák. Nejvíce elektroodpadu odevzdal sbor dobrovolných hasičů z Kostelce nad Černými lesy, který nasbíral téměř 14 tun za jeden rok. Za prvních deset měsíců letošního roku již hasiči nasbírali úctyhodných 207 tun elektra.

Do projektu sběru elektroodpadu je zapojeno v kraji i 400 škol. Z nich zatím největší množství elektrozařízení odevzdala Základní škola T. G. Masaryka z Milovic.

A jak dopadly vlastní soutěže v roce 2013?

Mezi dobrovolnými hasiči zvítězili v projektu „Recyklujeme s hasiči“ členové Sboru dobrovolných hasičů z Kostelce nad Černými lesy, kteří nasbírali celkem 13, 767 tun elektroodpadu. Druzí byli hasiči ze Zlonic s 8,24 tunami a třetí hasiči z Křince s 8,142 tunami elektrošrotu.

V kategorii obcí do 2 tisíc obyvatel nasbírali nejvíce elektrošrotu občané z Hradištka, odkud zpracovatelské firmy odvezly 4,3 kg elektroodpadu na jednoho občana.

V kategorii nad 2 tisíce obyvatel byla nejlepší obec Kamenice, kde každý občan do sběrného dvora odvezl v průměru 7,14 kg elektroodpadu.

A v kategorii nejlepšího sběrače malých a nejcennějších elektropřístrojů byla nejlepší obec Roztoky, kde lidé v průměru odevzdali k recyklaci 6,47 tun v jedné sběrné nádobě. 

Zpestřením vyhlášení výsledků soutěže ve sběru elektrošrotu byla ukázka požárního útoku v podání malých hasičů z Brandýsa nad Labem. Také jim hejtman Josef Řihák poděkoval a předal malé dárky od Středočeského kraje. Podobně jako ostatním účastníkům akce.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama