ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.12.2013 16:01:48

Hejtman J. Řihák představil nejvýznamnější projekty kraje letošního roku

Hejtman J. Řihák představil nejvýznamnější projekty kraje letošního roku

Středočeský hejtman Josef Řihák představil novinářům nejvýznamnější projekty kraje letošního roku.

„Uplynul rok od mého zvolení hejtmanem Středočeského kraje. Musím zodpovědně říci, že to byl náročný rok, ale myslím si, že přinesl své ovoce.  Snažil jsem se společně s mými kolegy ve vedení kraje pomáhat rozvíjet kraj a vést ho tak, aby se dokázal finančně postavit na nohy. Čeká nás ještě spousta práce, ale těším se na ni. Dnes jsem chtěl především ukázat, jaké pokroky jsme v jednotlivých projektech udělali,“ uvedl hejtman Josef Řihák.

Jedním z nejvýznamnějších projektů roku 2013 je tzv. kotlíková dotace. Za peníze od kraje a státu si mohli občané vyměnit starý kotel na pevná paliva za nový nízkoemisní. Zájem byl obrovský, během tří zářijových dnů přišlo 912 žádostí v celkové hodnotě 40 670 000 Kč. Tím byly finanční prostředky určené pro výměnu kotlů vyčerpané. Kraj bude v příštím roce usilovat o opakování tohoto programu.

Hejtman zmínil také úspěšné plnění předvolebních slibů v podobě proplácení zdravotnických poplatků, o které do současné doby požádalo 25 525 pacientů. Vyplaceno jim bylo celkem 42,6 milionu Kč. Dalším tématem bylo žákovské jízdné. 53 300 žadatelům bylo proplaceno celkem 281 milionu Kč. V neposlední řadě hejtman informoval o učňovských stipendiích. Tento program chce motivovat zájemce o učňovské obory, o které není mezi mladými lidmi příliš velký zájem a přitom pracovní trh je potřebuje. Téměř deset tisíc žáků dosud obdrželo v rámci tohoto programu celkem 25 milionů korun.

Kraj se letos vypořádával také s následky katastrofální povodně. „Podle mého názoru kraj zareagoval v takto kritické situaci pohotově a především díky pomoci hasičů, policie, záchranářů, vojáků a dalších dobrovolníků situaci dokázal zvládnout. Dosud kraj na pokrytí prvotních nákladů a nezbytná opatření při řešení krizové situace vyplatil 274 postiženým obcím celkem 190 057 427 Kč. Navíc jsme zřídili pracovní Komisi pro prevenci a zmírňování následků povodní,“ poznamenal hejtman J. Řihák.

Další témata směřovala již ke konkrétním projektům, například rozšíření skanzenu v Kouřimi, adaptace areálu Jezuitské koleje v Kutné Hoře, dokončení Muzea letectví Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi, stavba domovů seniorů v Uhlířských Janovicích a Rakovníku, připravované přemostění přes železnici v Poděbradech, zajištění stability skalního masivu u silnice ve Vraném nad Vltavou a dokončené i připravované cyklostezky, které podpoří turistický zájem o region.

Informace o jednotlivých projektech naleznete v souboru umístěném zde: http://www.kr-stredocesky.cz/portal (pod záložkou „Aktuálně“).

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama