Olga Havlová

  • Úsvit
  • Jindřichov
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.12.2013 15:19:34

Ministra Žáka prodej pozemků za stamiliony nezajímal

Ministra Žáka prodej pozemků za stamiliony nezajímal

Dnes jsem měla připravenou ústní interpelaci ve věci prodeje pozemků pod Masarykovým nádražím v Praze na ministra dopravy Zdeňka Žáka, který se však na zasedání bez omluvy nedostavil.

Podle informací, které jsem dostala od exposlankyně Kateřiny Klasnové, tu reálně hrozí nebezpečí prodeje pozemků pod Masarykovým nádražím a to do konce roku 2013. Pozemky by tak získala společnost Station Investment, jejíž majoritním vlastníkem je investiční skupina Penta. Celkem se jedná o prodeji 44 000 metrů čtverečních lukrativních pozemků.

V prosinci 2011 zabránilo ministerstvo dopravy pod vedením Věcí veřejných prodeji těchto pozemků pod cenou společnosti Penta. Podle smlouvy z roku 2004 mezi Českými drahami a společností Masaryk Station Investment, kterou mezitím ovládla společnost Penta, by měl kupec s předkupním právem získat od ČD sedmdesát sedm tisíc metrů čtverečních za 400 milionů korun. Jednalo se o částku přibližně sedmkrát pod úrovní obvyklé tržní ceny.

Jak se zdá, tak společnost Penta umí obchodovat se státem velice výhodně, což ostatně dokazuje i případ nové ranveje Letiště Ruzyně, kdy se ztráta státu při odkupu pozemků nutných pro výstavbu pohybovala okolo 3,5 miliardy korun.

České dráhy byly v roce 2012 v červených číslech se ztrátou 1,6 miliardy korun, kdy největší ztrátu generovalo ČD Cargo. Ve světle těchto čísel neradostného hospodaření se nezbývá než ptát, zda prodeje majetku zajistí tolik potřebné finance a stát na tomto obchodu jako už nespočetněkrát v minulosti neprodělá.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama