ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.12.2013 13:48:53

Evropské peníze zaplatí cyklostezku Rakovník – Pavlíkov i další dopravní projekt

Evropské peníze zaplatí cyklostezku Rakovník – Pavlíkov i další dopravní projekt

Výstavbě cyklostezky Rakovník – Pavlíkov, která bude dotována z evropských peněz, už nic nestojí v cestě.

Krajská rada na svém včerejším jednání schválila uzavření smlouvy o financování stavby této stezky mezi Regionální radou regionu soudržnosti Střední Čechy a Středočeským krajem.

„Předpokládáme, že by trasa cyklostezky mohla být hotova během necelého roku, do října 2014. Podle plánovaných nákladů bude stát zhruba 13 miliónů korun, z toho ale více než 11 milionů bude hradit Evropská unie,“ řekl po projednání tohoto bodu krajské rady hejtman Josef Řihák.

„Cyklostezka Rakovník – Pavlíkov“ umožní obyvatelům městyse Pavlíkova a Rakovníka především bezpečnou jízdu na kole do školy, zaměstnání či za službami. Dosud totiž musí využívat místní silnici a denně tak riskují kolizi s projíždějícími vozidly.

Cyklostezka však bude dobře sloužit i všem ostatním příznivcům jízdy na kole. Poté, co dojde k jejímu napojení na stávající cyklostezku Rakovník – Křivoklát, vytvoří se bezpečný cyklistický okruh v bezprostředním okolí Rakovníka, čímž vznikne nová velice atraktivní cyklotrasa propojující Rakovník s hradem Krakovcem.

Další smlouva, kterou dnes krajská rada schválila, se týká dotace na čtyři dopravní projekty. Jejich celkové výdaje jsou odhadnuty na 131 milionů korun, z toho z Regionálního operačního programu (ROP) bude uhrazeno více než 109 milionů korun.

„Díky evropským finančním prostředkům budeme moci, mimo jiné, zrekonstruovat most a silnici v Janově na Rakovnicku,“ uvedl konkrétní příklad využití peněz z ROP hejtman Řihák. Most, který vede přes železniční trať Praha – Chomutov, je nyní ve špatném technickém stavu. Bude se proto celý bourat a stavět nový. V plánu je také rozšíření vozovky, což zvýší větší plynulost a bezpečnost dopravy. Stavební práce by měly být zahájeny začátkem března roku 2014 a ukončeny v srpnu téhož roku. Náklady se odhadují na zhruba 27 milionů korun. Regionální operační program Střední Čechy by měl uhradit téměř 23 milionů korun.

Oprava mostu ve Svijanech, která patří k dalším projektům financovaným z peněz ROP, odstraní různé praskliny a výtluky. Navíc se zvýší nosnost mostu a rekonstrukce se bude týkat i vozovky, která potřebuje nutně zpevnit krajnici. Přestavba začne na jaře a bude ukončena na podzim roku 2014. Celkové výdaje na zrealizování projektu se odhadují na 46, 2 milionů korun, ROP uhradí 39,3 milionů korun.

Mezi schválenými projekty je také rekonstrukce křižovatky a oprava silnic II/115 a II/116 v obci Lety u Dobřichovic. „Jsou to významné komunikace, které občané Středočeského kraje využívají k dopravě do Prahy,“ vysvětlil hejtman Josef Řihák a upřesnil, že se náklady na projekt vyšplhají na téměř 30 milionů korun. Regionální operační program uhradí 25,4 milionů korun.

ROP formou finanční dotace pomůže i projektu zaměřenému na rekonstrukci silnic II/102, II/118 a III/10235 v Krásné Hoře nad Vltavou u Příbrami. Opravy se týkají též křižovatek a kanalizace. Celkové výdaje jsou odhadovány na 27,8 milionů korun, z toho ROP uhradí 22 milionů korun.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama