Andrej Babiš

  • ANO 2011
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.12.2013 18:44:57

Blíž k vládě

Blíž k vládě

Deník nepolitika

Šéf KDU-ČSL ještě v pátek tvrdil, že nabídka zemědělství, kultury a dalšího ministerstva bez portfeje nebude stačit. V sobotu ale nabídku ČSSD celostátní výbor lidovců akceptoval a my jsme opět o něco blíž k sestavení vlády. Někteří novináři ještě před tím řešili, zda jsem za tím bojem o resort zemědělství já. Prý chci ovládat lesy, půdu a bůh ví co ještě. Část novinářů přitom přišla o svoji takzvanou nezávislost. Vydavatelství Ringier totiž koupila skupina J&T.

Přesto, že jsme o resort zemědělství nikdy neusilovali a nakonec připadl KDU-ČSL, vymysleli někteří novináři konstrukce, nad nimiž jsem ani nestačil kroutit hlavou. Komentátor Aktuálně.cz Martin Fendrych například přišel na to, že chci resort kvůli Lesům ČR, kde se točí miliardy.

Psali jsme:

Tento "nápad" pak od něj opsal Erik Best, kterého jsem považoval za novináře s vlastní hlavou. Resort připadl lidovcům, takže bude asi potřeba vymyslet něco nového...

Novinářka Lenka Zlámalová, která mne svého času zvala na schůzku s představiteli ODS (na kterou jsem nešel), v Událostech komentářích na ČT zase zasvěceně hovořila o mém střetu zájmů prakticky ve všech oblastech. Jakmile vyjdu ráno z domu, už je to v podstatě střet zájmů, protože bych mohl, nedej bože, začít i něco dělat.

Její argumenty jsou dost podobné argumentům pana Šafra, který tak vehementně bránil nezávislost tisku, až si jeho vydavatelství koupili podnikatelé Daniel Křetínský a Patrik Tkáč z J&T. Jistě bude zajímavé sledovat, jak o střetu zájmů podnikatelů, kteří vlastní noviny, bude psát Reflex a pan Šafr nyní.

Určitě to bude zajímavé i u paní Zlámalové, která ráda kope buď do mě, nebo za ODS. Už na jaře chce spustit bývalý šéfredaktor Lidových novin Dalibor Balšínek internetový deník Echo24.cz, do kterého přijde i jeho bývalá kolegyně Zlámalová. Předpokládám, že se na tento deník novináři nesloží, ale že jeho provoz bude někdo platit. Zatím se mluví o bývalém šéfovi ČEZ (a zároveň Škody holding, které ČEZ dodával zakázky) a toskánském výletníkovi Martinu Romanovi. U něj ale střet zájmů nelze předpokládat, ten se automaticky předpokládá jen u Babiše.

Zpět ale od médií do politiky. V uplynulém předvánočním týdnu se nám povedlo ve třetím čtení schválit rozpočet. Pan Kalousek tentokrát nebyl moc ve formě a na jeho invektivy ve sněmovně nikdo nereagoval, takže to šlo poměrně hladce.

Asi už i ostatním poslancům došlo, že hádky o sedm miliard v rozpočtu, který má schodek víc než sto miliard, jsou jen evergreenem pro diváky. Proč se někdo neptá, jak to že máme rozpočet se stomiliardovým schodkem? Kromě pana Kalouska rozpočet (tedy ten se schodkem 112 miliard, nikoli ten se schodkem 105 miliard, který plánovala Kalouskova vláda) kritizoval pan Stanjura z ODS, který zanechal ministerstvo dopravy v tak bídném stavu, že budoucí ministr bude muset zachraňovat krachující České dráhy a odvracet další miliardové platby za špatně postavené dálnice. 

V sobotu jsem se potkal s panem prezidentem Zemanem, popřál jsem mu pěkné svátky a přinesl dárek plný Kosteleckých uzenin. Bavili jsme se také o tom, zda by pro pana Stropnického nebylo příhodnější ministerstvo zahraničí nebo ministerstvo kultury. To už jsme ale zase u jmen a ministerstev, o nichž jsme pak mluvili na nedělním odpoledním jednání potenciálních koaličních partnerů. Bylo to jednodušší, než jsem čekal. Dohodli jsme se, že 6. ledna podepíšeme koaliční smlouvu i se jmény ministrů.

V neděli po poledni jsem ještě seděl s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem v Otázkách Václava Moravce. Zase jsem se dověděl to samé, co už vím od paní Zlámalové, pana Šafra nebo pana Kalouska. Tedy, že jsem šel do politiky hlavně kvůli zájmům Agrofertu.

Těžko vysvětlovat člověku, který svůj majetek nevytvářel, ale zdědil, že je to přesně naopak. Že je to spíš firma (mne osobně a mou rodinu v to nepočítaje), která kvůli mému angažmá v politice strádá. Nemám na ni už vůbec čas, a pokud se nakonec stanu ministrem, tak budu pouze vykonávat práva akcionáře. Já ale stále doufám, že tohle mé rozhodnutí nebude marné.

Přeji nám všem, abychom v novém roce mohli jasně říct, kde tento stát zbytečně utrácí, na co platíme daně a co uděláme pro to, aby stát začal konečně fungovat pro své občany. Vlastně nám tak všem přeji do nového roku to nejlepší.

Andrej Babiš

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama