MVDr. Josef Řihák

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.01.2014 13:10:41

Byl bych tvrdší na úřadu, bilancoval Řihák

Byl bych tvrdší na úřadu, bilancoval Řihák

Stejně jako celá ČSSD i kraje vedené sociálními demokraty nejspíš čekaly, že jim volby přinesou volnější ruce a také větší přísun peněz do regionů.

Všechno je ale jinak a stejně jako kraje bude nejspíš šetřit i vláda, která zatím nehodlá zvyšovat daně a nebude tedy mít příliš na rozdávání.

           

 „V této chvíli je pro nás nejdůležitější, aby nová vláda byla stabilní, nehádali se, aby vznikla stabilní pravidla a my jsme mohli přes ministerstva nebo regionální operační programy čerpat evropské peníze. Je důležité, aby se stihly dočerpat a nemuseli jsme je vracet,“ upozornil hejtman Středočeského kraje Josef Řihák, který při bilancování uplynulého roku ve vedení kraje připustil, že některé věci by přece jen udělal jinak.

           

 „Asi bych byl tvrdší ve změnách na krajském úřadu. Odbor investic a zadávání zakázek jsme měli posílit hned po nástupu a rychleji, protože to přináší stamiliónové úspory ve srovnání s tím, když to za kraj dělaly najímané firmy. Nám to trvalo déle, ale bohužel byrokracii nelze měnit ze dne na den,“ uvažoval hejtman. Vznikající vláda vyhlásila několik priorit, které se přímo dotknou i Středočeského kraje.

„Pro nás je hodně důležitá změna úhradové vyhlášky. Kvůli té současné středočeské krajské nemocnice dostávají za stejné úkony méně peněz než jiné nemocnice. Jsem také rád, že chtějí vydat zákaz průzkumu a těžby zlata a břidlicových plynů. Vždycky jsem byl proti tomu. Zlato se má nechat v zemi našim potomkům,“ řekl Právu Řihák.

         

   Zmíněné evropské dotace jsou pro středočeský region tím hlavním zdrojem investic. Vlastních peněz se nedostává, protože kraj musí splácet dluhy z minulých let. Přesto hejtman prezentoval několik zásadních projektů.

           

 „V sociální oblasti je to investice do přestavby starého internátu v Rakovníku na domov seniorů s kapacitou 80 lůžek. Vloni v listopadu už se začalo stavět. Také chceme konečně dostavět několik let rozestavěný domov důchodců v Uhlířských Janovicích. Tam bude kapacita 165 lůžek, náklady odhadujeme na 171 miliónů a budova by měla být dokončena v polovině roku 2015,“ uvedl Řihák. Nejnákladnější dopravní stavbou by mělo být přemostění přes železniční nádraží v Poděbradech. Náklady jsou odhadnuty na 237 miliónů korun. Stavět se má začít letos na jaře. „Na toto přemostění Poděbrady už dlouho čekají. Součástí projektu je i snížení protihlukové zátěže,“ dodal hejtman.

          

  Ani kultura, která byla hodně protežovaná bývalým hejtmanem Davidem Rathem, nezůstane podle Řiháka bez investic. „Do konce roku 2013 jsme podali žádost o dotaci na rozšíření skanzenu v Kouřimi. Projekt zahrnuje umístění 17 historických venkovských objektů do skanzenu. Náklady jsou odhadovány na částku kolem 106 miliónů, 85 procent mají ale být dotace a kraj má spoluúčast 15 procent, jako je to u všech dotací regionálního operačního programu,“ upřesnil Řihák a zmínil také dokončení areálu Jezuitských kolejí v Kutné Hoře nebo plánovanou rekonstrukci zámku v Roztokách u Prahy, kde má vzniknout stálá expozice a infocentrum.

V následujících letech se má také dokončit rekonstrukce historického domu na Karlově náměstí v Kolíně. Dům náleží regionálnímu muzeu a někteří lidé z bývalého i současného vedení kraje tu chtějí zřídit expozici kolínského rodáka prezidenta ČR Miloše Zemana. Ten to ale při nedávné návštěvě Kolína odmítl. „Když si to nepřeje ani sám prezident Zeman, tak nevidím důvod, proč by tam expozice měla být,“ reagoval středočeský hejtman.

            V oblasti zdravotnictví se už podle něj nedají čekat žádné zásadní stavební změny ve středočeských krajských nemocnicích. Snad jen v Mladé Boleslavi se bude rekonstruovat objekt gynekologie a porodnice.

           

 „Pro rok 2014 počítáme spíš s investicemi do zdravotnického vybavení a zařízení nemocnic. Na to je v rozpočtu 148 miliónů,“ uvedl Řihák. Ten očividně nemá velkolepé plány a vize jako jeho předchůdce Rath.

„Nechceme dělat další dluhy. On byl označován za vizionáře, já jsem hospodář. Když jsem byl starostou Příbrami, nikdy jsem nechtěl dělat dluhy a za dobu, kdy jsem tam starostoval, byla Příbram vyhlášena městem pro byznys. Teď tady na kraji se musí dokončit to, co je rozestavěné, samozřejmě nějaké závazky vzniknou, ale chci je výrazně snižovat, maximálně využívat různé dotace a současně se držet dál našeho programu,“ uzavřel Řihák.

Rozhovor vyšel v Právu 2.1.2014, autor: Radek Plavecký   

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama