JUDr. Vít Bárta

  • VV
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.01.2014 14:30:53

Novoroční projevy Františky, Karla, Miloše a Václava?

Novoroční projevy Františky, Karla, Miloše a Václava?

Rovnou hlásím svou předpojatost. Jsem ekonomický liberál, ale společensky velmi konzervativní člověk.

Ještě dřív, než jsem vstoupil do politiky (přesněji řečeno víc než 20 let před vstupem do politiky) je pro mě (oproti Silvestru) Nový rok opravdu svátkem.

Od roku 1993 je Nový rok mimo jiné datem vzniku České republiky, datem vzniku státu, ve kterém žijeme. Zároveň novoroční projev prezidenta je prostě jedna z mála akceptovaných, malých a fungujících tradic, které my Češi vůbec máme.

O proti mejdanu 28.10. na Pražském hradě s vyznamenáním osobností, na Nový rok oslovuje šéf našeho státu velké množství občanů, a myslím že Češi, Moravané i Slezané na Nový rok přes svůj  geneticky zakódovaný švejkovský odpor k autoritám, prezidentský projev berou. Nový rok 2014 však přináší boření novoročních projevů ve svém obsahu i formě!

Prezident Zeman odmítl pokračovat v tradici Novoročních projevů, a tím dle mého poškodil jednu z malá fungujících tradic. Stát tak mladý, tak málo sebevědomý, tak švejkovský dle mého musí tradice o to více hýčkat, a ne je bořit. Krom toho, naopak snaha o projev na Štěpána je dle mého sebestředným, nekritickým pohledem na svět, který jako vždy obratně využil Kalousek trefným bonmotem o významu Vánoc.

Novoroční projev se snažil zachránit Václav Klaus svým vystoupením na Primě, a ač jako obvykle jeho názory společnost rozdělily, přinesl tolik potřebné intelektuální ovoce k Novoročnímu zamyšlení. Změnil se režim? Došlo opravdu k dalšímu zásadnímu zlomu ve společnosti jako v roce 1989? Já myslím, že došlo, ale ne volbami, ale změnou majitelů médií. Kumulace moci exekutivní a mediální tu není nová, nová je jen změna jejich vlastníků. Ale to odbočují od tradice. Důležité je, že když selhal úřadující prezident, pomohl ten minulý. Lhostejno, zda s ním souhlasíme, či nikoliv. Pro národ není důležité, zda souhlasí, či nikoliv. Podstatné je, zda se občané nechají vytáhnout ze svých životních teritorií a na chvíli se zamyslí nad celým prostorem Národní svébytnosti - nad státem - nad republikou - nad Českem! Marketingové oddělení TOP09 ucítilo Zemanovu chybu a nasadilo snahu o státotvornost. Nasadilo Karla Schwarzenberga, ale jeho projev je již jen odrazem změn v poměrech vlastnictví médií i změn v amortizaci marketingu TOP09. Jinak řečeno Karlovo blablabla už zachraňuje jen vzpomínka na jeho prezidentské číro, či mladá blondýna. Forma již nemůže zachránit nedostatek věrohodného obsahu.

A nakonec, když jsem se díval na novoroční projevy, objevil jsem komentář Františky v Blesku. Kraus má jít do hrobu. Už je nudnej. Bulvár, potažmo kritička oblékání nám sděluje, že Krausova show je už přežitá, trapná a prý hostí jen trapáky a kamarády, či sponzory...Uf, nepotřebujeme chytré Novoroční projevy právě proto, abychom se lépe bránili křiku ulice? Mimochodem křik ulice o francouzské revoluci znamenal to, že nejdříve pověsili nevinného pekaře, a pak teprve popravili krále a královnu…

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama