Petr Cvalín

https://www.facebook.com/petr.cvalin.58/
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.01.2014 19:55:15

Víte, jak nás učili dějepis na základní škole...?

Víte, jak nás učili dějepis na základní škole...?

S velikým zájmem jsem si přečetl na Parlamentních listech článek o tom, že narůstá manipulativní deformace učebnic dějepisu základních a středních škol.

Když jsem chodil na základní školu, tak si velice dobře pamatuji, co jsme se učili o druhé světové válce a o socialismu, který tady panoval v létech 1948-1989. O druhé světové válce jsme se učili to, že Německo si společně se Sovětským svazem rozdělilo celou demokratickou Evropu. A nejen to. Zazněly i takové nesmysly, že Německo bylo oproti Sovětskému svazu jakousi demokratickou republikou. Prý, že Německo mělo oproti SSSR menší ztráty na svém obyvatestvu. Učitelé to mysleli asi tak, že ačkoliv v Německu panovala veliká nenávist ke všemu co je neněmecké a posílali tam židy, sociální demokraty, komunisty a mnoho dalších lidí do koncetračních táborů, tak Sovětský svaz představoval pro tehdejší Evropu o mnoho větší nebezpečí. To je docela mistrná manipulace, nemyslíte?! Dále jsme se učili, že jen USA a Británie osvobozovali evropský lid, ale nikdy nám neřekli o tom, že v Sovětském svazu Rudá armáda vybojovávala rozhodující bitvy, které znamenaly rapidní obrat ve válce a že SSSR se také podílela na osvobozování Evropy. Já sám nejsem veliký obdivovatel SSSR, ale v historii by se měly vykládat pouze fakta, ať jsou jakkoliv krutá. Ptám se, proč se dnes nevyučuje historie tak, jak se stala?
O husitech jsme se učili akorát to, že to byli novodobí komunisté, kteří vyvražďovali německé obyvatelstvo a vypalovali kostely. Proč mluvím o tom, že to byli novodobí komunisté? Protože prý preferovali heslo "všechno všech". Tak, takové nesmysly jsme se učili o husitech.
O první republice jsme se učili, že panoval všeobecný blahobyt. Ale už nám nikdo neřekl, že četníci střileli do protestujích dělníků, kteří protestovali za svá práva. Inu, asi o tom nechtěli mluvit...
O komunistech nás ve škole učili, že demokratické Československo rozbili ozbrojenou silou. Vlastně že v únoru 1948 udělali komunisté ozbrojený státní převrat. To je poněkud tragikomické, nemyslíte? Proč nám neřekli pravdu o únoru 1948? Vždyť skutečnost je taková, že komunisté v únoru 1948 zvítězili v tajných demokratických volbách. Vždyť oni neudělali žádný ozbrojený státní převrat v Československu. Proč nás ve škole učili, že v období socialismu byly posíláni do koncentračních táborů studenti, kteří nosili dlouhé vlasy? Proč nám vykládali, že komunisté beztrestně stříleli lidi na ulicích? Můžeme se dnes bavit o tom, zdali učitel který vyučuje historii je opravdu v historii dostatečně vzdělán?
Mohl bych o tomto mluvit celé dlouhé hodiny, ale na to asi nemáme dostatek času.
Možná by jsme se všichni divili, kdyby studenti napsali své poznatky z hodin dějepisu..

Petr Cvalín

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 2 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama