ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.01.2014 16:14:55

Využitím centrálního nákupu energií šetří Středočeský kraj na platbách

Využitím centrálního nákupu energií šetří Středočeský kraj na platbách

Středočeskému kraji se v roce 2013 opět podařilo snížit cenu elektřiny nákupem na Českomoravské komoditní burze Kladno. Z dvanáctimiliónové meziroční úspory, kterou tím dosáhl, však větší část ukrojí nárůst cen zemního plynu.

Dodávky elektřiny a zemního plynu pořizuje na kladenské komoditní burze Středočeský kraj už od roku 2011. Každým rokem také navyšuje svoji poptávku. „Pro rok 2014 jsme do ní nově zahrnuli i nákup energií pro našich pět krajských oblastních nemocnic. V rámci centrálního nákupu jsme je přidali k 260 organizacím s 1 049 odběrnými místy, pro které jsme nákup energie zajišťovali v minulých letech,“ upozornil na novinku v přístupu kraje k nákupu energií středočeský hejtman Josef Řihák. Celkem se pro 2014 podařilo vysoutěžit 114,5 tisíce megawatthodin (MWh) zemního plynu a 55,5 tisíce MWh elektřiny.

Kraj očekává, že u silové elektřiny v nízkém napětí klesne průměrná cena proti roku 2013 o 14 procent a ve vysokém napětí dokonce o 19 procent. Tím uspoří nemalé finanční prostředky. „Vzhledem k tomu, že nakupujeme energie centralizovaně na komoditní burze, platíme velkoobchodní ceny, které jsou o několik stokorun za megawatthodinu nižší. Proto také naše příspěvkové organizace na nízkonapěťové silové elektřině ušetří celkem 4 miliony korun a na vysokonapěťové elektřině více než 8 milionů,“ doplnil informace v oblasti nákupu elektřiny statutární náměstek hejtmana Miloš Petera.

U zemního plynu však Středočeský kraj zaznamenal meziroční zdražení v režimu maloodběr o 13,5 procenta a v režimu velkoodběr o 11,4 procenta. „U plynu si musíme uvědomit, že je to dovozová komodita, s níž se obchoduje v eurech. Po nedávném oslabení koruny tedy došlo k jejímu zdražení a nepochybně se to promítne i do ceníků dodavatelů plynu v průběhu letošního roku. Nás se to ale již týkat nebude, protože máme cenu zafixovanou na celý rok 2014,“ vysvětlil hejtman Josef Řihák. Přesto se ale dvanáctimiliónová úspora, kterou kraj centrálním nákupem získal, rázem snížila na 3 miliony korun. „Těšili jsme se na rekordní pokles nákladů, ale větší část z úspor nám ukrojila slabá koruna,“ dodal hejtman.

Dodavatelem elektřiny na rok 2014 se pro Středočeský kraj ve vysokém napětí stala společnost Dalkia Commodities CZ, u nízkého napětí obhájila své postavení společnost Centropol Energy. U dodávek zemního plynu v režimu maloodběr znovu uspěla společnost Pragoplyn.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama