Mirek Topolánek

Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.01.2014 11:47:47

Cesta z Olomouce do Olomouce, aneb ODS se bojí politické diskuse?

Cesta z Olomouce do Olomouce, aneb ODS se bojí politické diskuse?

Zamyšlení Mirka Topolánka k nadcházejícímu kongresu ODS ze serveru Virtually.cz

Toto mé zamyšlení je porušením slibu, který jsem si před zlomovým kongresem Občanských demokratů v Olomouci dal a který jsem až do dnešního dne neporušil. Uložil jsem si “bobříka mlčení” s cílem nekomentovat předkongresové vření a snahu strany o sebezáchranu v situaci, kdy se to zdá být úkolem téměř nemožným. Ostatně vše jsem k tomu řekl již loni v listopadu a od té doby se moje prognóza nejen naplnila, ale následnými událostmi a pádem Nečasovy vlády ještě zhoršila. Domníval jsem se, že vnitrostranická diskuse je nezbytnou součástí rázného řešení a nastartování postupného návratu důvěry a tím I voličů.

Každá strana se dostává do krize důvěry, každá strana má mít vnitrostranické mechanismy nastavené tak, aby takovou krizi přežila a vyšla z ní posílena. ODS, jako strana nová, vzniklá na základě poptávky veřejnosti po obraně svobody, individuální odpovědnosti a polistopadového vývoje, prožila v posledních dvou dekádách několik nestandardních a v západních demokraciích neobvyklých zlomů, které ji nutně musely poznamenat. Neúspěšný pokus o odstranění Václava Klause, známý jako Sarajevský puč v roce 1997, povalení vlastní vlády během předsednictví EU v roce 2009, úspěšný puč, vedoucí k mému odchodu v roce následujícím a mohl bych pokračovat. Společně s řadou skandálů to podlomilo jak důvěru voličů, tak důvěru vlastních členů v samočistící mechanismy strany.

Teď, možná pět minut po dvanácté, byla malá šance, jiskřička naděje na zvrat.

Předřazení volby orgánů, včetně předsedy a místopředsedů politické diskusi, ale tuto naději dramaticky eliminuje. Je to poprvé v krátkých dějinách ODS! To se té diskuse občanští demokraté natolik bojíte, že pokračujete v tradici selhání svých předchůdců a hlasovacími aliancemi předem připravených manipulačních her? Nic jste nepochopili a nic jste se nenaučili! To, že jste nepozvali své bývalé předsedy mě nemrzí, I když je to neobvyklé. Ostatně, nic nového bychom vám už asi neřekli. To, že ale nejste ochotni, aspoň v pudu sebezáchovy vyslechnout sami sebe a pokračujete v neblahé tradici hry na vnitrostranickou demokracii mě vede k názoru, že jste pořád ještě neporozuměli hloubce problémů, ve kterých se ODS nachází. Nevím, jestli jste schopni, nebo spíše ochotni rozhodnutí Výkonné rady o programu na kongresu zvrátit a jako konzervativní strana se chovat standardně a konzervativně, každopádně vám to doporučuji. Možná to je mé doporučení poslední. Přesto přeji vašemu jednání úspěch a vašim potenciálním voličům naději.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama