Ing. Karel Janko

mpř ČSNS
  • ČSNS 2005
  • Podolanka
  • zastupitel obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.01.2014 11:14:07

Evropu obchází strašidlo

Evropu obchází strašidlo

Krize systému

Evropou obchází strašidlo- strašidlo krize.

Touto parafrází známého autora chci nastínit vleklý a dle mého názoru neřešitelný problém současné společnosti v Evropě  i celém t.zv. západním světě.

Jak je známo ČR se již pět let pohybuje v ekonomické krizi,  nebo v lepším případě ve stagnaci. Permanentně je  ČR  vyřazeno z pracovního procesu téměř 500 a v současné době již 600 tisíc práce schopného obyvatelstva. V celé EU to činí téměř 27 milionů lidí. Naděje na podstatné zlepšení je v nedohlednu. Proč?

Je evidentní, že vývoj hospodářství má  cyklický charakter s cca dvacetiletou periodicitou. Před dvaceti lety si EU pomohla eliminovat krizi připojením a exploatací států Východní Evropy. Tento efekt zmizel a tak se projevila zákonitá a tvrdá  realita kapitalistického systému.   Další vývoj ekonomiky a nastolení hospodářského růstu bude založeno převážně na inovačním procesu, kapitálových vkladech  a nadměrným a neúnosným  využíváním přírodních zdrojů.  Výsledkem bude další koncentrace kapitálu, sice opětný  růst korporátní i společenské produktivity práce,  ale tomuto růstu neodpovídajícím úbytkem nezaměstnaných. Takové jsou zákony kapitalistického systému, protože kapitál nemá sociálno (ani enviromentálno) ve svém programu. Co s všemi těmi nezaměstnanými, co s tou mládeží, která neměla možnost nastoupit ani do praxe, kudy  z toho ven?

Minimálně padesát let je znám jeden ekonomický axiom trhu – to je rovnovážný diagram nabídky a poptávky.  Nebo-li, kdo vyrábí,  musí také mít komu prodat! V důsledku liberálního, monopolního a egoistického prostředí a diktátu  monopolů v posledních dvaceti letech v EU  se na tuto skutečnost nějak zapomnělo. Pokud to tak půjde dál, rozšiřuji výše uvedené moto na Svět obchází strašidlo konce kapitalismu.

 15.1.2014   Ing. Karel Janko

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama