ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.01.2014 16:22:53

Středočeský kraj za loňský rok ušetřil téměř půl miliardy korun

Středočeský kraj za loňský rok ušetřil téměř půl miliardy korun

Středočeský kraj vstoupil do roku 2014 s výrazným finančním přebytkem.

Daří se plnit zadání vedení kraje v čele s hejtmanem Josef Řihákem, který po svém nástupu do funkce v listopadu 2012 prosadil hledání úspor, splácení dluhů a hospodárného využívání finančních prostředků pro správu a rozvoj kraje.

„O tom, že se nám toto předsevzetí podařilo a daří plnit, svědčí skutečnost, že jsme do nového roku vstupovali s přebytkem ve výši 1,1 miliardy korun na účtu kraje. V porovnání se stejným obdobím roku 2013 je to o 230 miliónů korun více,“ konstatuje středočeský hejtman Josef Řihák. Předběžná zpráva o hospodaření kraje za rok 2013 dokonce uvádí, že díky dobře nastavenému úspornému režimu kraj dokázal vytvořit volný přebytek hospodaření ve výši téměř půl miliardy korun. „A to už dává dobrý důvod k optimismu,“ dodal hejtman.

V přesném číselném vyjádření činí volný přebytek hospodaření kraje z celkového zůstatku finančních prostředků na krajských účtech ve výši 1.173.768 tis. Kč celkem 460 155 000 Kč.V roce 2012 to pro srovnání bylo pouhých 52 248 000 korun. „Jak se uspořené peníze využijí, rozhodnou v následujících měsících zastupitelé kraje,“ řekl hejtman.

Po odečtení volného přebytku zůstává na účtu téměř 714 miliónů korun, které jsou účelově vázané. Použijí se na úhradu krajských projektů z předchozích let.

„V roce 2013 se nám též podařilo splatit odložené financování v oblasti dopravy ve výši 500 milionů korun a splatili jsme přesně podle splátkového kalendáře další část dluhové služby za úvěr nemocnic. Ten představuje ročně zhruba 190 milionů korun,“ zrekapituloval radní pro oblast financí Jiří Peřina. Bez problémů se kraji daří splácet i část jistiny z již dříve přijatého čtyřmiliardového úvěru, která činí téměř 240 milionů korun ročně.

Letos kraj počítá i s úhradou již poslední části odloženého financování v oblasti dopravy ve výši 500 milionů korun a s úhradou dluhové služby za úvěr nemocnic ve výši 192,5 milionu korun.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama