Mgr. Dana Váhalová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.01.2014 18:09:01

Potravinová (ne)soběstačnost

Potravinová (ne)soběstačnost

Podle nedávno zveřejněného výzkumu každý týden nejméně 77% obyvatel České republiky nakupuje zahraniční potraviny a více než 40% potravin je z dovozu.

Dle společnosti STEM/MARK potraviny ze zahraničí nakupují nejčastěji Pražané a lidé z velkých měst. Naproti tomu lidé žijící v malých obcích více preferují domácí potraviny. Největším konzumentem zahraničních potravin je hlavně mladší generace, která je nakupuje až třikrát častěji než generace jejich rodičů.

Dovozy potravin do ČR se od roku 2000 ztrojnásobily a za stejnou dobu české zemědělství ztratilo téměř 82 tisíc pracovních míst, což představuje 30% pokles v zaměstnanosti.

Dovozy potravin ze zahraničí bohužel nadále rostou. Téměř polovina zahraničních potravin dovezených do České republiky pochází z Německa či z Polska.

Je potřeba připomenout tradiční české zemědělské produkty, které dnes již také dovážíme a snažit se nejenom vyjmenovávat příčiny, ale hledat možnosti vedoucí k nápravě a podpoře českých zemědělců i zpracovatelů. Nelze brát na lehkou váhu ztrátu potravinové soběstačnosti v základních potravinách.

Dobrá zpráva je, že na rok 2014 se podařilo navýšit rozpočet ministerstva zemědělství a v programovém prohlášení nově vznikající vlády je zakotveno, že bude usilovat o zvýšení konkurenceschopnosti českého zemědělství, rovnoprávnost českých zemědělců v rámci Evropské unie, přísnou kontrolu nezávadnosti potravin a celkové zlepšování kvality života na venkově.

Rozvoj českého zemědělství a zaměstnanosti na venkově, je závislý na českých zemědělcích ale nezapomínejme, že také na českých spotřebitelích.

Výdaje domácností ovlivňuje samozřejmě ekonomická situace spojená i s nárůstem DPH u potravin. Dlouhodobě klesá nákup potravinářského zboží, ale jsem přesvědčena, že čeští zákazníci o domácí produkty stojí.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama