Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.01.2014 19:27:02

Středočeský kraj přivítal velvyslance Kuby

Středočeský kraj přivítal velvyslance Kuby

V prostorách kavárny Galerie GATE se ve středu 22.1. uskutečnila vernisáž putovní výstavy "Kubánská příroda - flóra a fauna", a to za přítomnosti charge d´affairs Kuby pana Fermína Quinonese Sáncheze, radního pro kulturu Zdeňka Štefka...

V prostorách kavárny Galerie GATE se ve středu 22.1. uskutečnila vernisáž putovní výstavy "Kubánská příroda - flóra a fauna", a to za přítomnosti charge d´affairs Kuby pana Fermína Quinonese Sáncheze, radního pro kulturu a památkovou péči Zdeňka Štefka a předsedy Společnosti Česko-kubánského přátelství Ludvíka Šuldy. Na vernisáž pak navazovalo v sídle kraje setkání s hejtmanem Středočeského kraje Josefem Řihákem a s klubem zastupitelů za KSČM.

Jednotlivých částí setkání se účastnili i např. předsedkyně Finančního výboru Zuzana Nekovářová, radní pro majetek Pavel Hubený, předseda zahraniční komise kraje Luboš Kudrna a další.

Hrubý text mého vystoupení:

"Dámy a pánové, vážení hosté, vážení páni velvyslanci, hezké dopoledne,

vítám Vás na malém ostrůvku Středočeského kraje uprostřed Prahy. V netradiční dopolední hodinu pro vernisáže a pro jiný ostrůvek - pro Kubu - v netradičním počasí. Vnímám to jako čest, že mohu být v těchto nádherných zrekonstruovaných prostorách u zahájení výstavy, která prezentuje jinou krásu – faunu a floru Ostrova svobody - Kuby.

Nacházíme se v prostorách, kde by se měla prezentovat i kultura Středočeského kraje. I v době ekonomické krize se snažíme v kraji památkové péči a kultuře věnovat.

Podporujeme obnovu památek a jejich oživení, zrekonstruovali jsme např. Jezuitskou kolej v Kutné Hoře či zámek v Roztokách u Prahy.

Zvýšili jsme o 100% podporu knihoven, aby bylo možné zajistit pro více než 800 obecních knihoven dostupný knižní fond.

Vyhlásili jsme fondy, z kterých mohou žadatelé čerpat nejen na opravy památek, na knihovny, ale i na divadla a kulturní akce.

Máme v kraji 19 příspěvkových organizací, galerie, muzea, knihovnu, památníky, které nabízejí pestrý program pro všechny generace. A snažíme se jít i dále – podporujeme i vytváření volnočasových kulturních center, které by podpořily aktivní kulturní a duševní činnost širokých vrstev obyvatel.

Ano, ne vše je tak krásné, řešíme finanční problémy ve zdravotnictví, sociální péči, dopravě a v této konkurenci se zdá být kultura popelkou – ale není, naštěstí, neboť „Kultura“, jak říkal Malraux „je to, co udělalo, že člověk je něčím jiným než náhodným úkazem v přírodě.

Středočeský kraj patří k největším a nejlidnatějším v republice a jako prstenec obepínající matičku Prahu v sobě skrývá stovky turisticky přístupných pamětihodností a kulturních památek. Kraj každoročně navštěvují tisíce turistů z Čech i zahraničí. Každý program, jak rozšířit turistický ruch, i recipročně, je pro nás přínosem a vítáme ho. Středočeši mají ve srovnání s ostatními kraji i menší nezaměstnanost (hlavně v okolí Prahy) a vyšší životní úroveň. Mnozí občané také vyjíždějí na dovolené za exotikou a v nemalé míře i na Ostrov svobody.

Také proto jsem přivítal možnost přiblížit naším spoluobčanům unikátnost kubánské přírody prostřednictvím vystavených reprodukcí vystavených fotografií.

Vím, že nejvyšší kubánský představitel u nás Fermín Quinones Sánchez navštívil mnohá místa Středočeského kraje. Byl na kladensku, příbramsku, mladoboleslavsku, mělnicku i jinde a setkal se při nich se stovkami našich spoluobčanů. Jsem rád, že jej dnes budeme moci přivítat i na krajském úřadu i na následné besedě.

Začíná právě 55. rok vítězství kubánské revoluce, a proto mi dovolte popřát prostřednictvím velvyslance kubánskému lidu hodně pracovních i osobních úspěchů.

A Vám všem bych chtěl popřát, ať se výstava líbí a ať se s kubánskou florou a faunou setkáte naživo."

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama