JUDr. Vít Bárta

  • VV
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.01.2014 15:00:51

75% bič na bohaté nemůže práskat. Depardieu, vítej v ČR

75% bič na bohaté nemůže práskat. Depardieu, vítej v ČR

Tak to Francouzi spustili, lépe řečeno socialistický prezident Hollande, toho času čelící skandálu s milenkou. Řeč je o uvalení pětasedmdesátiprocentní daně z příjmu na bohaté, respektive na ty, jejichž roční příjem přesahuje milion EUR.

Vloni tento záměr smetla ze stolu francouzská nejvyšší soudní instance, Hollande tedy nechal vládu provést změny a v současné již schválené podobě má ona mimořádná daň padnout nikoliv na jednotlivce, ale na jejich zaměstnavatele. Pokud podnik někoho dobře platí, měl by za něj odvádět o to více do státní kasy, říká Hollande. Prý jako akt patriotismu.

Populistický trest na bohaté, jak nové zdanění vnímají i francouzská média, má začít platit již od roku 2015. Jestli vyvolá masivní odchod milionářů do zahraničí a odevzdávání francouzských pasů, jak jsme byli svědky u herce Gérarda Depardieu, lze se zatím jen domnívat. Jak už jsem kdysi psal, kdyby se část z nich hodlala usídlit v České republice, jenom bychom to přivítali. Přinesli by s sebou kapitál, nová pracovní místa a snad i dobré víno a trochu nonšalance.

Mám však obavu, že tento typ možných spoluobčanů by aktuální politická i ekonomická situace v Česku spíše odradily, než aby je lákaly. A co takhle zavést podobně vysokou daň také u nás? Kdyby volby dopadly tak, jak pánové v sekretariátu ČSSD očekávali, a vznikla rudo-oranžová vláda, bohatší vrstvy by jistě znervózněly. Za nynější koalice, kde finance bude „nestranně“ spravovat miliardář Babiš, nic takového samozřejmě nehrozí. Leda že by tím chtěl zlikvidoval konkurenci, tedy pokud mu ještě vůbec nějaká zbyla…

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama