ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.01.2014 18:28:43

VZP ztrácí pojištěnce od svého vzniku

VZP ztrácí pojištěnce od svého vzniku

Jedině zdravotní knížky odchod pojištěnců zastavily.

Jak je z čísel zřejmé, VZP pojištěnce ztrácí stále. Jedinou výjimkou je rok 2010, tedy rok, kdy vedení VZP využívalo jako konkurenční výhodu své elektronické zdravotní knížky. Díky jejich nabídce VZP nejen že pojištěnce neztratila, ale naopak se jejich počet zvýšil.

Lidové noviny se v článku Veroniky Rodriguez z 20. ledna 2014 věnují problematice elektronických zdravotních knížek Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR.
Uvádí, že sama pojišťovna (VZP) si každoročně polepšila v průměru o 45 tisíc pojištěnců. Vzhledem k tomu, že se podobné nesprávné informace opakují a některá média je přebírají od sebe navzájem, upozorňuji, že tato informace není správná.

Všeobecná zdravotní pojišťovna vznikla  v ČR jako první a tedy všichni pojištěnci byli původně u VZP. Po celou dobu své existence VZP stále pojištěnce ztrácí, jinak by ani nemohly vzniknou ostatní, zaměstnanecké zdravotní pojišťovny.

V tabulce uvádím počty pojištěnců VZP ČR v posledních letech, jak je může každý nalézt na webu VZP především v jejích ročenkách.

Jak je z čísel zřejmé, VZP pojištěnce ztrácí stále. Jedinou výjimkou je rok 2010, tedy rok, kdy vedení VZP využívalo jako konkurenční výhodu své elektronické zdravotní knížky. Díky jejich nabídce VZP nejen že pojištěnce neztratila, ale naopak se jejich počet zvýšil. Pozitivní trend přetrvával ještě částečně v roce 2011.
Poté, co se tehdejší ministr zdravotnictví Heger dohodl s předsedou vlády Nečasem a zakázali VZP využívat zdravotní knížky jako konkurenční výhodu,  trend úbytku pojištěnců se vrací a VZP své pojištěnce opět ztrácí.

Zásadní vliv zdravotních knížek na stabilizaci pojištěnců (a její pozitivní ekonomický dopad) dokládá VZP ve své výroční zprávě, schválené Správní radou i Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR:

“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného  z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”

Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

Na skutečnosti se nezakládá ani tvrzení o tom, že spolupráce se společnosti IZIP nepřinesla VZP žádné pojištěnce či o tom, že VZP hradila zdravotní knížky pojištěncům jiných pojišťoven.

Během spolupráce VZP a společnosti IZIP se k VZP díky možnosti využívat elektronickou zdravotní knížku přihlásilo 53 254 pojištěnců, kteří pochopitelně každoročně odvádí VZP své pojistné (v roce 2012 to představuje 1,27 miliardy Kč, od roku 2010 jistě více jak 4 miliardy Kč). Ke konci roku 2013 má elektronickou zdravotní knížku zřízenu celkem 2 554 295 pojištěnců, pouze 210 643 z nich jsou pojištěnci jiné zdravotní pojišťovny než VZP ČR. Jedná se o pojištěnce, kteří zdravotní knížku získali jako pojištěnci VZP, ale později VZP opustili a o zrušení zdravotní knížky nepožádali.

Rád bych věřil, že tyto informace pomohou médiím a jejich redaktorům lépe a přesněji informovat veřejnost o problematice elektronických zdravotních knížek.

Praha, 21. ledna 2014

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama