Václav Lysák

Člen OV KSČM Zlín
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.01.2014 15:30:25

Špatný stav památkové péče

Špatný stav památkové péče

Poslední dobou se mi zdá, že ministerstvo kultury je ministerstvem opovrhovaným.

A to není zrovna dobře, protože pod ministerstvo kultury spadá také památková péče. Která se nachází jak je v úvodu napsáno ve špatném stavu. A to proto, že NPÚ(Národní památkový ústav) se o památky moc nestará. Je to taková instituce sama pro sebe... A také tím, že na tomto ministerstvu byli lidi jako např. Alena Hanáková-povoláním učitelka. Jako ministryně byla kritizována za neschopnost vysvětlit stanoviska svého úřadu v médiích, a to i vlastními spolustraníky! To se týkalo zejména církevních restitucí, ale kritiku vzbudil také průběh tiskové konference k odvolání ředitele Národního divadla.

 Připojuji článek, který jsem publikoval v Haló novinách 14. listopadu 2013, který je však stále aktuální a jak to tak vypadá, tak ještě dlouho bude.

Osud pivovaru v rukou občanů

V našem městě Brumově-Bylnici se nachází dlouhodobě nevyužívaný pivovar, pochází ze začátku 16. století, konkrétněji z roku 1573.

Pivovar je nejstarším průmyslovým podnikem na Valašsku a je od 3.5.1958, i když se to nezdá, nemovitou kulturní památkou. A tvoří unikátní soubor budov různého stáří.

Majitelem je nadnárodní společnost, působící hlavně na východních trzích, ELSEREMO a.s., která se zabývá dodávkou a montáží elektroinstalací apod.

Tato společnost pivovar za tu dobu, co jej vlastní (cca 11 let), absolutně vykradla! Z technologického zařízení skončilo téměř všechno ve sběrně kovových surovin. Ale z těchto nabytých prostředků se do pivovaru nevrátila ani koruna!

Společnost ELSEREMO a.s. dostala v roce 2011 dotaci 500 000 Kč na vypracování plánů-využití tohoto objektu do budoucna.

O rok později, když byl klid a nic se nedělo, jsem se na tuto dotaci písemně dotazoval na krajském úřadě.

Bylo mi stroze odpovězeno. ,,Vlastník plní plán dotace, protože plány jsou již vypracované.‘‘ Tím pádem krajský úřad nemůže do této věci dále zasahovat, protože úkol byl již splněn. A tím celá tato situace skončila a zase je klid po pěšině.

Chtěl bych jenom poznamenat, že pivovar je dnes pouhou přítěží ELSEREMU, kterému podle některých neoficiálních zdrojů šlo hlavně o pivovarské rybníky, které dnes slouží k dalším podnikatelským účelům.

A podle mé teorie taky městu, na které celá tato chronická záležitost vrhá stín, protože se prodejem (ne)zbavilo odpovědnosti. Bohužel u nás politické strany jako ODS a ostatní pravice píší v městském zpravodaji, že jsou v kontaktu s majitelem a že se snaží…

Ale skutek utek a téměř 13 let po uzavření stále nedochází k nápravě nebo zlepšení.

Pro mě jako obyčejného neprivilegovaného člověka, který už přes dva roky usiluje o citelnou obnovu nebo alespoň opravu pivovaru, jsou kroky Národního památkového ústavu (NPÚ) naprosto nepochopitelné. Spíše to vypadá, že NPÚ brumovskému pivovaru škodí a neříká lidem pravdu!

Pro příklad uvedu:

Tento rok, byla z památkového ústavu v Kroměříži vyslána pracovnice, aby prověřila stav této památky.

Její závěr byl pro mne překvapivý:

,,Brumovský pivovar není v až tak žalostném stavu‘‘

Tato její závěrečná zpráva mě nemile překvapila, zvláště když na stránkách http://monumnet.npu.cz/ohr/ohrdetail.php?IdReg=148561&Limit=25 je pivovar uvedený, že patří mezi nejohroženější nemovité památky. Cituji z výše zmíněné stránky: ,,Areál je dlouhodobě nevyužíván a neudržován, dochází k dílčím poruchám staveb vlivem zatékání apod.‘‘

Už z této zprávy, která pochází z 13.2.2009 je patrné, že NPÚ si protiřečí. Snad by se dalo říci, že i lže. Vypadá to, že památkový ústav chrání více vlastníkovu peněženku než pivovar samotný.

Pokud vynechám odpovědnost ELSEREMA a.s., kterému jde pravděpodobně jen o vlastní podnikatelský prospěch a samozřejmě i památkový ústav, který by se měl o památku více zajímat. Tak si myslím, že veškerou odpovědnost nese město. Které se této významné památky chtělo lacině zbavit, což se mu podařilo, ale morálně to odnáší dodnes!

Je to běh na opravdu dlouhou trať, ale snažím se dělat maximum. Zároveň je to výzva i pro občany. Zvláště ti, by měli vyvíjet větší nátlak na město i samotné ELSEREMO. Vždyť v neposlední řadě jde taky o zaměstnanost, která je v našem regionu značná a pivovar v minulosti zaměstnával až 58 zaměstnanců. Společnost by měla také využít plán, na který dostala dotaci. Např. v pivovaru mohlo vzniknout muzeum pivovarnictví, penzion s restaurací a minipivovarem. Jak je uvedeno v plánu společnosti. Také by se v něm mohly konat různé kulturní akce, aby se pivovar stal postupem času vyhledávaným cílem turistů. Jako hrad, který se nachází nad pivovarem a jehož kulturní akce každoročně navštíví stovky návštěvníků. Tento turistický ruch by pochopitelně pomohl i městu.

Zároveň bych tímto článkem chtěl poděkovat Asociaci pro ochranu a rozvoj kulturních památek (ASORKD). Nebýt tohoto občanského sdružení tak proti arogantním úřadům nic nezmůžu, děkuji!

Po zveřejnění tohoto článku však vyšlo najevo, že pivovar městu nikdy nepatřil. Toto bylo pro mě velkým překvapením, protože zdroj ze kterého jsem tuto informaci čerpal byl věrohodný. Každopádně to ještě více zamíchalo kartami a ani pracovnice městského informačního centra, která je zároveň členkou rady města, neví od koho společnost ELSEREMO a.s. pivovar koupila. A se mnou společnost nekomunikuje.

Pivovar je opředen řadou tajemství. Avšak věřím, že tato tajemství budou do budoucna minulostí.

Na závěr bych jen zmínil, že památková péče je velmi důležitá. Bez ní totiž do budoucna zanikne odkaz našich předků.

Václav Lysák

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama