MVDr. Josef Řihák

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.02.2014 12:44:57

Hejtman Řihák: Kladenský primátor pláče na špatném hrobě…

Hejtman Řihák: Kladenský primátor pláče na špatném hrobě…

Na postu hejtmana Středočeského kraje na Kladno nezapomíná.

Slíbil vyřešit v něm problémy s krajskými silnicemi, ujistil, že má pro kladenskou nemocnici dostatek financí a na svých cestách do Kladna plánuje podpořit tamní sociální demokraty v komunálních volbách. To a ještě více uvádí Josef Řihák v exkluzivním rozhovoru pro Listy.

Co se vám vybaví, když se řekne Kladno?

Město, které podobně jako naše Příbram, z hornické šedi prokouklo v pěkné místo pro žití. Kladno, to jsou pro mě vzpomínky na velmi dobré vztahy s okresním výborem sociální demokracie, v dobách, kdy ho vedl Marcel Hrabě. A podobně jako Příbram, se také Kladno poměrně dobře vypořádalo s nezaměstnaností poté, co se uzavřely doly a hutě.

Myslíte, že devítiprocentní nezaměstnanost je dobré číslo?

Vzhledem k tomu, kolik lidí v těchto průmyslových odvětvích přišlo o práci, tak ta procenta mohla být mnohem vyšší. Například Ostrava nebo Most mají větší problémy s nezaměstnaností než Kladno.

I z toho úhlu se na nezaměstnanost dá nahlížet. Další pohled může být na hospodárné chování města. Vnímáte z pozice hejtmana, jak dobře dokáže kladenská radnice využívat dotací, které jdou přes Krajský úřad?

Mně jako hejtmanovi nepřísluší posuzovat kladenskou radnici. Co vím, tak Kladno čerpalo poměrně dost peněz. Ale také vím, že Kladno nevyčerpalo všechno z Integrovaného programu rozvoje měst. Něco vracelo zpátky. Nemám však informace, že by Kladno čerpalo málo, nebo špatně.

Kladenskou radnici chválíte, přitom někteří její představitelé nenechají kvůli rozkopané Velvarské ulici na Kraji nit suchou…

Velvarská ulice je pozůstatek z minulosti. Mí předchůdci projekt Velvarská dobře neřešili. Někde jsem četl, že po nás kladenská radnice bude chtít čtyři miliony korun za Velverskou. Nechci kladenského primátora kritizovat, proto se k tomu ani nebudu vyjadřovat. Stavba byla v minulosti špatně připravená i realizovaná. Já se za to omlouvat nehodlám. Pan primátor patrně pláče na špatném hrobě. Občanům Kladna mohu slíbit, že v červnu bude silnice hotová.

Jak středočeský rozpočet pamatuje na město Kladno?

Pamatuje na opravy silnic a chodníků, které patří Kraji, pamatuje na naše školy a jiné instituce. Pamatuje také na Oblastní nemocnici.

Zůstaňme u silnic. Po těch krajských se v Kladně téměř nedá jezdit. Změní se letos něco k lepšímu?

Velvarská by měla být definitivně hotova v červnu. Pokud vyřešíme problémy s vlastníky pozemků pod silnicemi, tak okamžitě začneme s jejich rekonstrukcí. Na práce máme sto dvacet milionů korun. Věřím, že se s vlastníky dohodneme už letos.

Má Kraj pro letošek také dostatek financí na bezproblémový chod kladenské nemocnice?

Nikdo nemusí mít obavy, že bychom kladenskou nemocnici museli zavřít nebo omezit její provoz. Dokončíme i rozdělané práce na rekonstrukcích starých bloků. Stále hledáme způsoby, jak ušetřit zbytečné výdaje za energie.

Neuvažuje váš úřad, že by některé služby, provozy či oddělení v nemocnici zprivatizoval, či pronajal soukromníkům, aby měl vyšší příjmy a menší výdaje?

Privatizace není všelék. O privatizaci v kladenské nemocnici neuvažujeme. Jsem přesvědčený o tom, že občanský demokrat Petr Bendl udělal chybu, když část krajského zdravotnictví privatizoval. V kladenské nemocnici jsou oddělení, která nám vydělávají. Pokud se změní úhradová vyhláška, tak i kladenská nemocnice začne vydělávat ještě víc. Na krajské radě jsme schválili výdaje ve výši sto sedmdesát milionů korun, které pokryjí ztráty v krajských nemocnicích.

Udržíte v kladenské nemocnici personál v potřebném počtu i na potřebné úrovni?

Uděláme všechno pro to, abychom udrželi služby na takové úrovni, jaká má být, jakou občané potřebují. Na druhou stranu nikdy nebudete mít dost peněz na platy, jaké by si lékaři představovali…

Chystáte letos časté návštěvy Kladna?

Určitě do Kladna zavítám. V nejbližší době tam pojedu za hasiči. V druhé polovině roku pak hlavně kvůli komunálním volbám. V Kladně je pro komunální volby za sociální demokracii velice silná osobnost v podobě Zdeňka Syblíka. Za něj mluví jeho práce. Úžasným způsobem umí dát do pořádku sociální služby. Jak ho znám z jednání krajské rady, je to dobrý politik. Přes jeho osobnost určitě Kladno podpořím, protože je historicky levicové město a levicové by mělo být i po komunálních volbách. Kladno si zaslouží levicovou vládu.

Zdroj: Kladenské listy Autor: Jan Murárik

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama