Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.02.2014 20:03:12

Cesta Jiřího Rusnoka do vedení ČNB vyvolává řadu otázek

Cesta Jiřího Rusnoka do vedení ČNB vyvolává řadu otázek

Jmenování Jiřího Rusnoka do Bankovní rady České národní banky se všeobecně očekávalo. Možné ne až s takovou rychlostí, ale očekávalo. Mám ovšem k tomuto kroku prezidenta Zemana několik výhrad.

Předně si myslím, že ve světle pádu Nečasovy vlády a v nahlížení policie a především státních zástupců jsme svědky možného korupčního chování v přímém přenosu. Ne snad, že by to v naší zemi bylo něco neobvyklého. Pokud si pamatuji dobře, tak jedno letní odpoledne loňského roku, kdy Rusnokova vláda žádala (neúspěšně) poslaneckou sněmovnu o důvěru, bylo takovým malým festivalem české politické korupce. Nechci se nikterak zastávat Petra Nečase a obhajovat kauzu „uplácení“ tří poslanců ODS manažerskými posty ve státních podnicích výměnou za odchod z poslanecké sněmovny, ale když už, tak by se mělo všem měřit stejným metrem.

Za druhé nejsem přesvědčen o tom, že Rusnokovo angažmá v ČNB bude mít nějaký pozitivní přínos. Není to tak dlouho od doby, kdy Rusnok jako šéf asociace penzijních fondů veřejně „lobboval“ za provedení důchodové reformy, kterou – jak známo – Nečasova vláda pěkně zmrskala. Vlastně za chvíli pravděpodobně skončí v propadlišti dějin. A když na podzim loňského roku vedení ČNB rozhodlo o měnové intervenci, která mimochodem prodražilo splácení zahraničního dluhu, Jiří Rusnok a členové „jeho vlády“ mlčeli.

Jiří Rusnok by se proto dle mého soudu neměl stát členem Bankovní rady ČNB. Jsem zvědav, jak na tuto situaci bude pohlížet nová vláda, policisté a státní zástupci…

Jiří Paroubek, předseda LEV 21
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama