Otto Chaloupka

  • Republika
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.02.2014 11:19:14

Každý důchodce platí daň ze své zahrádky, proč nezdaníme i církve?

Každý důchodce platí daň ze své zahrádky, proč nezdaníme i církve?

Co bylo ukradeno, má se vrátit. S tím souhlasím. Ale proč nadále zvýhodňovat církve oproti jiným zájmovým aktivitám? Je načase přistupovat ke všem stejně. Stejně spravedlivě.

Místo toho, aby se lehce upravil a použil restituční zákon z 90. let, podle kterého se vracel majetek i občanům, vytvořil se účelově nový zákon o narovnání vztahů s církvemi a náboženskými společnostmi. Darujeme církvi potenciál obrovských příjmů (nájem z nemovitosti, z prodeje pozemků, těžba dřeva, atp.), aniž bude zdaněn.

Mají z čeho, tak ať platí

Proč církve a náboženské společnosti nemusí odvádět daň jako každý občan nebo podnikatel? Jestliže se jim vrátí majetek, jsou už tak bohaté, že není nutné osvobozovat je od daní. 

Žijeme v republice, kde mají mít všichni stejná práva, tedy i povinnosti. Církve by podle mě měly státu daň platit, jako kdokoli z nás. Každý občan, každý podnikatel platí daně. Dokonce každý důchodce platí daň ze své zahrádky, kde si pěstuje pár rajčat a brambor, aby vůbec přežil. Celý život platil daně, z nichž stát financoval církve, a teď, kdy si má zaslouženě užívat volného času, přežívá v nedůstojných podmínkách a dívá se, jak stát hrne obrovské balíky peněz někomu, kdo to vůbec nepotřebuje, někomu, kdo není schopen prokázat oprávněnost přijetí takového daru. Z toho důvodu to vnímám jako obrovskou nespravedlnost.

Ministr to „ohlídá“

Nezdanit církvím majetek je nefér vůči podnikatelům, ale i všem občanům. Obzvláště v momentě, kdy se církve stávají nepřehlédnutelným vlastníkem nemovitostí, pozemků, lesů i kulturních statků. V době, kdy se od důchodců vyžaduje potlesk za to, že jim stát přidal nějakých pár desetikorun k důchodu, nacpeme do plných břich církví stamiliardy a k tomu jim umožníme neplatit daně! 

No, naštěstí máme nového pana ministra kultury Hermana, který coby opravdu nezaujatý člověk dohlídne na to, aby byl církvím vydán opravdu jenom ten majetek, u něhož prokáží jeho vlastnictví po únoru 1948. Podporovat jej v tom bude i pan Sobotka, v podstatě vynálezce poctivosti, z pozice premiéra. A hlavně - ničeho se neobávejme, církve - hlasatelé skromnosti a poctivosti - si samy ohlídají, aby jim podvodně nebo omylem někdo nevnutil něco, na co nemají nárok, a by to bylo řádně zdaněno. K tomu jim dopomůže Bůh.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama