ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.02.2014 14:40:06

Žáci a studenti středočeských škol prezentovali návrhy naučných stezek

Žáci a studenti středočeských škol prezentovali návrhy naučných stezek

Devět soutěžních týmů žáků a studentů ze středočeských škol prezentovalo ve středu 5. února své projekty na vybudování nových naučných stezek ve Středočeském kraji. Soutěž „Poznávejme Středočeský kraj“ vyhlásil kraj v únoru loňského roku.

 Letos budou vítězné projekty soutěže oceněny a postupně by měly dostat i reálnou podobu.

„Jsem velmi překvapen, s jakou odezvou se tato soutěž setkala. Bylo do ní přihlášeno 17 zajímavých projektů a už v prvním kole jejich hodnocení bylo znát, že vymýšlení nových turistických tras na území kraje mládež skutečně nadchlo. Některé z projektůjsou tak propracované, že snesou srovnání s projekty profesionálů. I dnes, kdy jich posuzujeme už jen devět, má hodnotící komise velmi těžkou úlohu a je složité vybrat ten nejlepší,“ okomentoval úroveň soutěžních projektů hejtman Josef Řihák, který převzal nad soutěží záštitu.

Úkolem soutěžních týmů bylo zpracovat projekt tak, aby kraji přinesl zajímavý podnět pro vybudování nových naučných stezek. Musel vycházet z nápadů na využití vybrané lokality včetně konkrétních řešení, jako je např. vypořádání se s vlastnictvím pozemku nebo výtvarné zpracování orientačních turistických cedulí. Zadán byl i finanční rámec projektu ve výši max. 200.000 korun.

Soutěž má dvě kategorie:  I. střední školy a učiliště, II. domy dětí a mládeže, základní umělecké školy a základní školy speciální. Ve druhém kole soutěže bylo v první kategorii zastoupeno šest projektů, ve druhé tři projekty.

Odborná hodnotící komise, složená ze zástupců Středočeského kraje a odborníků na danou problematiku, kladla při svém hodnocení důraz zejména na originalitu nápadu, kreativitu či netradiční zpracování lokální zajímavosti. Členy komise jsou vedle hejtmana Josefa Řiháka také Karel Horčička, předseda Výboru pro regionální rozvoj; Václava Štědrá, zástupkyně ředitele pro ekonomické řízení; Ivana Chottová, předsedkyně Krajské hospodářské komory Střední Čechy a Pavel Schneider, vedoucí Odboru školství, mládeže a sportu. Tři nejlépe vyhodnocené projekty navrhne hodnotící komise Radě kraje  k jejich možnému vybudování v  roce 2014.

„Absolutní vítěz soutěže a první týmy v obou kategoriích se mohou těšit na zájezd do Francie do regionu Burgundsko. Soutěžící na druhých místech v obou kategoriích pojedou do Spolkové republiky Německo do spolkové země Porýní – Falc. A třetí v obou kategoriích vyhrají zájezd do Polska do Opolského vojvodství. Týmoví vedoucí se mohou těšit na tablety,“ závěrem naznačil hejtman.

Po sestavení pořadí vítězných projektů se uskuteční slavnostní vyhlášení vítězů soutěže. Konat se bude na Krajském úřadě Středočeského kraje v předem oznámeném termínu.

Přehled soutěžících týmů ve II. kole je součástí přílohy k tiskové zprávě. Bližší podrobné informace jsou zveřejněny na webových stránkách: http://poznavejmestredoceskykraj.cz/ .

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama