Prof. MUDr. Rostislav Vyzula, CSc.

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.02.2014 17:09:44

Evropská zpráva o Bendlovi a Bendl ve VZP

Evropská zpráva o Bendlovi a Bendl ve VZP

Některé věci prostě nezměníte, ať jste politikem z řad vládnoucích, nebo opozičních. Evropská komise v říjnu 2013 vydala zprávu o korupci ve zdravotnictví v zemích EU (Study on Corruption in the Healthcare Sector).

Dokument mimo jiné jako příklad korupce popisuje, jak Petr Bendl z ODS ještě jako hejtman Středočeského kraje privatizoval některé středočeské nemocnice do rukou firem s neznámými vlastníky.

Popisuje i jeho spojení s Markem Šnajdrem (opět ODS), kterého zpráva nazývá kardinálem Richelieu českého zdravotnictví. Nyní se stal pan Bendl z rozhodnutí sněmovny členem dozorčí rady VZP.

VZP ročně hospodaří s prostředky ve výši přibližně 150 miliard korun. Vliv osob v dozorčích orgánech této pojišťovny je tedy zásadní. Pokud ODS (spolu s TOP 09) mluví v souvislosti s ANO o střetu zájmů, měli bychom zde být na pozoru.

Nebude pan Bendl prostředky VZP zneužívat ve prospěch firem s neznámými vlastníky, kterým vzhledem k ceně v podstatě daroval některé středočeské nemocnice?

Hnutí ANO chtělo panu Bendlovi pomoci, aby z tohoto jasného střetu zájmů, který v jeho případě popisuje i zpráva Evropské komise, nemohl být podezřelý. Předseda našeho poslaneckého klubu navrhoval, aby se o poslancích nominovaných do orgánů VZP hlasovalo po jménech, tedy abychom věděli, kdo pana Bendla do dozorčí rady pojišťovny tlačí.

Nepodařilo se. Proti návrhu byly v podstatě všechny strany včetně koaliční ČSSD. Je vidět, že když o něco jde, drží "staré páky" ve sněmovně pěkně pohromadě. Nevíme přesně, jaká odbornost pana Bendla do VZP dovedla. Jeho studium vysoké školy strojní a textilní ani jeho působení v resortu zemědělství či dopravy to asi nebude. Obávám se, že jediná jeho zkušenost se zdravotnictvím se týkala oné "privatizace" krajských nemocnic.

Rostislav Vyzula, poslanec ANO, předseda Výboru pro zdravotnictví PSP ČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama