Otto Chaloupka

  • Republika
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.02.2014 13:18:01

Selhal jsi jako úředník? Končíš a bez pardonu

Selhal jsi jako úředník? Končíš a bez pardonu

Vymáhat po úřednících odpovědnost trestní i hmotnou je správná věc. V českých podmínkách byrokrati často a někdy i záměrně chybují.

Jak k tomu přijde ten lékař, který zanedbá svou povinnost? Jak si to má vysvětlit účetní, která omylem zašle platbu jinak, přesto je to její vina a zaměstnavatel z toho vyvodí důsledky? Prostě jí vyhodí…

Státní úředník není žádný chráněný druh. Čili se na něj mají vztahovat stejná pravidla, jako na kteréhokoliv jiného zaměstnance. Před zákonem jsou si všichni rovni. Jaktože o úřednících platí, že jsou si rovnější než my?! Zanedbáš svoji pracovní povinnost? Musíš nést následky. Tak to prostě je a tak to máme všichni. Takže vůbec nerozumím tomu, proč by to stejně nemělo fungovat u státních úředníků.

Z toho důvodu jsem pro zákon o hmotné, osobní a trestní odpovědnosti úředníků. Úředník není nadčlověk a my ho nebudeme v této jeho mylné představě podporovat. Navíc, co se týká rozhodování o veřejných zakázkách a smluv uzavřených ve státní správě, úředníci by měli mít povinnost vše vyvěšovat na veřejně přístupné weby. Bez toho by žádná ze smluv nebo zakázek prostě nenabyla účinnosti.

A jestliže se u nějakého vykutáleného úřednického klauna prokáže, že se vědomě podílel na korupci, dostal by doživotní zákaz práce ve státní službě. A žít s takovou nálepkou, to by se asi každému nechtělo. Hned by si úředníci rozmysleli, jak poctiví na svém úřadě budou. Takový zákon ať naši zákonodárci prosadí.

Jsme jedinou zemí, kde úředník za rozkrádání veřejného majetku není potrestán. Stát totiž takového úředníka může a nemusí potrestat. Praxe je taková, jak asi tušíte, že je minimum potrestaných úředníků. Ale přitom těch zkorumpovaných úředníků, o kterých jsme se díky médiím mohli dozvědět, nebylo vůbec málo. Přesto dál ve veřejné správě a na vašich úřadech pracují!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama