Petr DROZDÍK

V trpělivosti a harmonii je skutečná síla.
  • NEZ
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.02.2014 19:58:17

Trestné činy by neměly mít lhůtu na promlčení

Trestné činy by neměly mít lhůtu na promlčení

Je náš právní řád opravdu správný a spravedlivý, když budeme zejména hovořit o promlčení trestného činu? Přijde mi nespravedlivé, aby se občan nemohl domoci spravedlivosti i po letech, kdy se dozví že na něm byl páchán trestný čin.

Je trestní zákon naší společnosti spravedlivý? Domůže se občan svého práva, zjistí-li, že se na něm byla páchána trestná činnost s odstupem času?

Zákon stanovuje limity, resp. dobu, do kdy je možné osobu za spáchaný trestný čin stíhat, pak již má bohužel poškozený smůlu. Dlouho jsem přemýšlel nad tím, proč tomu tak je? Poškozený zůstane poškozeným i po zákonem stanovené lhůtě, kdy je trestný čin promlčen, proč tedy nepotrestat pachatele kdykoliv dojde na podání trestního oznámení?

Uvedu reálný příklad:Manžel po 4 letech soužití zjistí, že na něj manželka páchala úvěrové podvody, vyřizovala si na něj spotřebitelské úvěry a korespondenci vždy stačila stopit. Vše prasklo, když manželka nezvládala splácet a začali se ozývat věřitelé. Manžel, který se snažil zachovat chladnou hlavu, se rozhodl že svou ženu nebude trestně stíhat a že dají vše do pořádku společně, vyhlásili osobní bankrot a vypadalo vše na dobré cestě.
Po roce však obezřetný manžel přišel na to, že jej žena opět podvádí, že utrácí peníze, zadělává opět na další dluhy, které by ohrozily celou rodinu. Rozhodl se tedy pro rozvod s tím, že na manželku podá trestní oznámení, jelikož necítí, že by manželka vyvíjela nějakou snahu napravit to, co nadrobila.Policie sice vyhodnotila případ jako úmyslný a opakovaný trestný čin podvodu, ale ve výsledné fázi případ odložila, protože uplynula doba, kdy bylo možné pachatele trestně stíhat.Jaký je výsledek? Manžel je rozvedený, splácí dluhy po manželce a manželka si vesele s úsměvem pokračuje v novém životě s novým přítelem.

Když se nad tímto reálným příběhem zamyslíte, určitě si jednoznačně řeknete, že manžel byl hlupák a že celou záležitost měl řešit okamžitě. Na druhou stranu zde zase vnímám fakt, že se snažil udělat maximum, aby zachránil rodinu a především neohrozil touto situací děti, které za to nemohou.

Zkuste si odpovědět, zda zákon v tomto případě je spravedlivý, zda je dotažený do správného konce, zda bude příkladem pachateli? 

Já osobně se domnívám, že pachatel této trestné činnosti se lehce pousměje a bude vědět, že takovéto případy mu lehce mohou projít i v budoucnu. 

Nejenom na základě výše uvedeného příkladu, ale i dalších odvětvích trestního zákona jsem pro přepracování trestního zákoníku a odstranění limitů, které zcela nesmyslně dávají možnost pachateli trestné činnosti uniknout spravedlnosti.


DROZDÍK Petr
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Drozdík-Petr/567335770040353 
Blog iDNES: http://drozdik.blog.idnes.cz/
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama