Olga Havlová

  • Úsvit
  • Jindřichov
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.02.2014 12:03:41

Pahýly nedorůstají, drábkoviny vyřeší vláda

Pahýly nedorůstají, drábkoviny vyřeší vláda

V pondělí jsem s bývalou poslankyní Kateřinou Klasnovou a právničkou Zdenou Cupkovou ze Sdružení zdravotně postižených navštívila novou ministryni práce Michaelu Marksovou. Společně jsme řešily příspěvky na péči a platnost průkazů ZTP/P a ZTP.

Za Ministerstvo práce a sociálních věcí se jednání zúčastnili šéf legislativního oddělení Jiří Biskup a první náměstek Petr Šimerka. Současný stav, kdy byl snížen počet kritérií na přidělování příspěvků na péči z třiceti šesti na pouhých deset, zapříčinil situaci, kdy jsou příspěvky rodinám snižovány nebo dokonce odebírány.

U dětí je situace ještě více alarmující, tam kde byl dětem příspěvek na péči snížen na první stupeň, došlo k situaci, kdy se matky starající se o takto postižené dítě musí platit základní sociální a zdravotní pojištění. Situaci bude řešit pracovní skupina, kterou hodlá paní ministryně do čtrnácti dnů svolat.

Další zajímavá situace nastala okolo platnosti průkazů ZTP/P a ZTP, které mají platnost do 31. 12. 2015, a spoustě lidí tak hrozí zdlouhavé vysvětlování posudkové komisi, že jim nedorostla noha nebo ruka. Pro lidi s trvalou diagnózou bez šance na vyléčení je to zcela zbytečná zátěž.

"Mně ale amputovaná noha do roku 2015 nedoroste, obecně se stav doživotních držitelů průkazů spíše zhorší, než zlepší, tedy považuju za naprosto zbytečné všechny invalidy opět nutit absolvovat nové posudkové kolečko," upozornila paní Cupková. Ministryně Marksová vidí jako nejrychlejší řešení vládní návrh novely zákona.

Následovalo jednání s předsedou Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu, který paní ministryni přednesl svoje návrhy na řešení neuspokojivého stavu týkajícího se odchodů horníků do důchodu, což je téma, které spolu dlouhodobě řešíme. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama