MVDr. Josef Řihák

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.03.2014 16:09:00

Středočeský kraj připraví energetickou poradnu EKIS

Středočeský kraj připraví energetickou poradnu EKIS

Účinného pomocníka v oblasti poradenství o energetických úsporách a obnovitelných zdrojích energie připraví pro občany v dohledné době Středočeský kraj. Na svém zasedání v pondělí 3. března 2014 o tom rozhodli krajští radní.

„Rozhodli jsme se využít nabídku společnosti C.T.I. EKO, s.r.o, která projevila zájem o spolupráci s naším krajem na provozování tzv. Energetického konzultačního a informačního střediska (EKIS). Jde o bezplatnou službu pro veřejnost k podpoře zavádění energetických úspor a obnovitelných zdrojů energie. Využívat ji budou moci občané, veřejná správa, podniky a podnikatelé,“ uvedl středočeský hejtman Josef Řihák.

„Lidé získají například potřebné informace při instalaci nového ekologického kotle, tepelných čerpadel nebo při zateplování budov. Obce a města jistě přivítají informace o výměně veřejného osvětlení, energetických auditech i možnost konzultací u celé řady dalších činností souvisejících s budováním infrastruktury,“ doplnil hejtmana náměstek pro životní prostřední a zemědělství Marek Semerád, který je zároveň nositelem myšlenky vzniku této poradny.  

Poradenství budou vykonávat odborníci, kteří budou placeni Ministerstvem průmyslu a obchodu. „Kraj poskytne bezplatně pro poradnu EKIS kancelář, připojení k internetu a základní vybavení pro možnost návštěv občanů. Otevřeno pro veřejnost bude jednou týdně – v pondělí od 12 do16 hodin. Ve středu pak bude odborný poradce na základě požadavků obcí a měst vyjíždět a bude konzultovat jejich požadavky na místě,“ dodal náměstek Semerád.

Poradna poskytne konzultace také prostřednictvím tzv. INTERNETOVÉ PORADNY i-EKIS. Bude umět odpovědět na dotazy z následujících oblastí: ceny energií, účtování tepla; dotace a financování projektů; elektřina; energetické audity, energetické průkazy, štítky budov; energie biomasy; energie slunce - výroba elektřiny; energie slunce - výroba tepla; energie v obcích, městech a regionech; energie vody; energie větru; legislativa; měření a regulace; metoda EPC; nízkoenergetické a pasivní domy; osvětlení; palivové články; plyn; příprava teplé vody; tepelná čerpadla, geotermální energie; uhlí; úsporná opatření v průmyslu; vytápění; využití odpadního tepla; větrání a rekuperace; nebo zateplování budov.

„Věřím, že občané, podnikatelé i celá řada výrobních firem tuto naši pomoc přivítá se stejnou odezvou jako nedávné tzv. kotlíkové dotace. Tedy jako dobrou veřejnou službu, kterou budou zdarma využívat,“ řekl závěrem hejtman Josef Řihák.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama