ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.03.2014 16:13:02

Vyjednat je třeba pomoc EU regionům ohroženým prachem

Vyjednat je třeba pomoc EU regionům ohroženým prachem

Odborníci odhadují, že každý rok zemře v ČR předčasně kvůli negativnímu vlivu polétavého prachu v ovzduší 5500 obyvatel ČR.

Třetina obyvatel ČR je rok co rok poškozována nevyhovujícím ovzduším. Největší problémy s polétavým prachem máme tradičně na Ostravsku a Karvinsku.

Čísla, která na semináři o kvalitě ovzduší na Ostravsku, pořádaném Olgou Havlovou, poslankyní Parlamentu ČR a místopředsedkyní VV, jsou velmi depresivní. V některých lokalitách Ostravska a Karvinska je překročen limit znečištění ovzduší 120 dní v roce. Důsledky na zdraví lidí jsou zničující

Evropská Unie, místo aby řešila problém lidí ohrožených prachovými částicemi v ovzduší uprostřed Evropy, prosazuje extrémně drahá opatření, která mají zamezit produkci kysličníku uhličitého ve jménu světového globálního boje proti oteplování. Obrovské prostředky tak bude stát zvýšení podílů obnovitelných zdrojů, stejně jako další zpřísnění limitu emisí u nově vyráběných aut, které zdraží automobily.  Výsledky přitom budou minimální, protože se ke snaze Evropy téměř nepřipojily další kontinenty. Řešením pro Ostravu by bylo vyjednat novou prioritu EU: Pomoc evropským regionům extrémně postiženým znečištěním ovzduší.

Jde o lokality na severu Moravy, jihu Polska, na severu Itálie, o oblasti v Německu a Francii. Stačila by jen malá část peněz, které bude stát evropské státy boj proti globálnímu oteplení, jehož účinnost bude velmi nízká. Tyto peníze by pomohly zbavit problému lidi ohrožené na životě polétavým prachem v extrémně znečištěných regionech. O to se je třeba v EU snažit, o tom je třeba vyjednávat i ve spolupráci s Polskem,  jehož se znečištění Slezska také týká.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama