ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.03.2014 13:25:31

Hejtman Josef Řihák předal 25 automatických defibrilátorů

Hejtman Josef Řihák předal 25 automatických defibrilátorů

Středočeský hejtman Řihák a radní pro zdravotnictví Jiřina Fialová v pátek 21. března 2014 v budově Krajského úřadu Středočeského kraje slavnostně předali 25 automatických defibrilátorů (AED) včetně kyslíkového zdroje zástupcům policie a hasičů.

Externí defibrilátory jsou zkonstruovány tak, aby je mohl jednoduše použít každý, kdo zná základy první pomoci. Přístroje dávají uživatelům srozumitelné pokyny k provádění resuscitace.

„Naším cílem je umístit AED přístroje především tam, kde může častěji dojít ke kolapsovému stavu a kde je rychlá zdravotnická pomoc hůře dostupná. Přístroje jsme nakoupili celkem za 995 tisíc korun, což byla nejnižší vysoutěžená nabídka. I kdybychom zásluhou těchto přístrojů zachránili byť jediný lidský život, jde o investici, která má smysl,“ uvedl středočeský hejtman Josef Řihák, který přišel s nápadem pořídit externí defibrilátory pro Středočeský kraj.

Slavnostního předání přístrojů se zúčastnil také ředitel středočeské záchranné služby Martin Houdek. „Komplet obsahuje přístroj pro podporu včasné defibrilace s kyslíkovým zdrojem, rukavicemi a rouškami. Umožní laické veřejnosti poskytnout účinnou první pomoc lidem, kteří se ocitnou v ohrožení života vlivem zástavy srdce. Podle odborníků s každou minutou zpožděné defibrilace klesá naděje na přežití pacienta přibližně o 7 až 10 procent,“ uvedl ředitel Martin Houdek.

Přístroje z rukou hejtmana Josefa Řiháka symbolicky převzali ředitel Krajského ředitelství policie Středočeského kraje Jan Ptáček, náměstek krajského ředitele Hasičského záchranného sboru Miloš Hladík, starosta Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Josef Páv, ředitel Městské policie Slaný Pavel Štěpánek a zástupce ředitele Městské policie Kralupy nad Vltavou Josef Kazík. Defibrilátory dostanou zástupci městských policií ve středních Čechách, dobrovolní i profesionální hasiči a půjdou také do hlídkových vozů Policie ČR ve středních Čechách. Auta všech složek integrovaného záchranného systému, která budou vybavena defibrilátory, budou označena speciální samolepkou.

„K rozmístění přístrojů bylo vybráno 25 lokalit, které jsou z hlediska jejich potencionálního využití nejvýhodnější. Hlavní roli hrály 24 hodinová dostupnost, mobilita subjektů vybavených přístroji a v úvahu jsme museli vzít i místa s delšími dojezdovými časy zdravotnické záchranné služby. V neposlední řadě se také přihlíželo k již umístěným AED ve Středočeském kraji, kterých teď s nově nakoupenými bude 90,“ doplnila radní Jiřina Fialová.

Cílem kraje je umístit AED tam, kde jednak může u lidí častěji dojít ke kolapsovému stavu a zároveň v místě, které je pro rychlou zdravotnickou pomoc hůře dostupné. „Podobné přístroje jsme pořídili i v Příbrami. Tamní strážníci poté, co přístroj dostali do užívání, s jeho pomocí zachránili život člověka, který zkolaboval na Prokopské pouti. Přístroje jsme v Příbrami umístili na sportovištích, v domovech seniorů, mají je k dispozici i dobrovolní hasiči a hlídka Policie ČR. Podobný systém distribuce AED přístrojů realizujeme i ve středních Čechách,“ doplnil hejtman Josef Řihák.

„Tyto mašinky jsou zkonstruovány tak, aby je bylo možné použít co nejjednodušeji v rukách laického zachránce. AED představují bezpečný a efektivní způsob léčby náhlé zástavy oběhu v terénu. Jejich využití umožňuje aplikaci defibrilačního výboje ještě před příjezdem výjezdových skupin zdravotnické záchranné služby. Velkým přínosem AED jsou hlasité, jednoduché a srozumitelné pokyny k provádění resuscitace,“ popisuje použití přístroje ředitel středočeské záchranky Martin Houdek.

Nedílnou součástí projektu je také proškolení v první pomoci a neodkladné resuscitaci s využitím AED. Tato školení probíhají prostřednictvím středočeských záchranářů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama