Mgr. Dana Váhalová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.03.2014 17:05:26

Svět bez jaderných zbraní zůstává stále iluzí

Svět bez jaderných zbraní zůstává stále iluzí

Ve dnech 17.-20. 3. 2014 se uskutečnilo zasedání Meziparlamentní unie (MPU) v Ženevě, kterého se zúčastnilo více než 715 parlamentářů ze 141 zemí, aby diskutovali o problémech současného světa.

Meziparlamentní unie je mezinárodní nevládní organizací, která sdružuje členy parlamentů různých zemí a byla založena v roce 1889. Původně byla zaměřena pacifisticky, propagovala řešení mezinárodních sporů cestou arbitráže. Od roku 1922 podle stanov zkoumá otázky mezinárodní politické povahy, které se mohou řešit spoluprací parlamentů.

Jedním z  důležitých témat tohoto setkání bylo i přijetí rezoluce Stálého výboru pro mír a mezinárodní bezpečnost: Svět bez nukleárních zbraní, role parlamentů.

Běh na dlouhou trať

V současné době ve světě existuje 17 tisíc jaderných zbraní, které představují nebezpečí pro mír ve světě. Rezoluce zdůrazňuje, že státy musí dodržovat smlouvu o nešíření jaderných zbraních. Konečným cílem má být svět bez jaderných zbraní. Jak ukázala i probíhající diskuse, je to běh na dlouhou trať. Některé země navrhují zbavit svět jaderných zbraní okamžitě a na druhé straně existuje řada zemí, které mají jaderné zbraně a nepodepsaly smlouvu o jejich nešíření. Existují i takové státy, které dokonce jaderné zbraně tají a pod vlivem nedůvěry se nikomu nechce do jednostranného odzbrojení.

Toto jednání mimo jiné potvrzuje, že různé konflikty i regionální války představují obrovské nebezpečí pro světový mír.

Mezi návrhy na zařazení naléhavých témat k prozatímním návrhům jako: ,,Cyber warfare“ (Uruguay) a ,,Mírové řešení v Sýrii za přispění parlamentů “(Sýrie), ukrajinská a kanadská delegace navrhly projednat rezoluci: „Ruská agrese proti Ukrajině“. Ta požadovala okamžité stažení ruských vojsk z Krymu. Podle pravidel jednacího řádu MPU je možno zařadit pouze jeden naléhavý  světový problém k urgentnímu projednání a tento návrh musí získat podporu 2/3 delegátů zasedání Meziparlamentní unie. Tato rezoluce nezískala potřebnou 2/3 většinu, ale přesto tento návrh  odsuzující postup Ruska na  Krymu získal morální podporu. Pro urgentní projednávání byla zařazena situace ve Středoafrické republice, kterou navrhla marocká delegace.

Z pohledu české poslankyně pro mne byla velmi zajímavá nejenom skutečnost, že jsem se seznámila s touto organizací, ale především možnost konzultace různých témat s kolegyněmi a kolegy z celého světa a zejména jejich pohled na problémy, které řeší. Smyslem této Meziparlamentní unie  je zprostředkovávat dialog a spolupráci mezi parlamenty v otázkách světového míru, lidských práv a demokracie.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama