Prof. JUDr. Helena Válková, CSc.

  • ANO 2011
  • Středočeský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.03.2014 19:04:11

Mé vyjádření k problematice nepřiměřených nákladů v exekučních řízení

Mé vyjádření k problematice nepřiměřených nákladů v exekučních řízení

Jak jsem se krátce po mém jmenování do funkce ministryně spravedlnosti opakovaně v médiích vyjádřila, považuji otázku řešení nepřiměřených nákladů v exekučním řízení za jednu ze svých priorit, zejména pokud jde o rychlost řešení tohoto problému.

Přesto zaujímám k poslanecké iniciativě ve věci odměn advokátů u bagatelních pohledávek v exekučním řízení, byť jde nepochybně o dobrý úmysl, neutrální postoj. Jsem totiž toho názoru, že věc je třeba řešit komplexní novelizací příslušných předpisů a nikoli jen dílčí změnou.

V této věci chci připomenout, že současná vláda se v souladu s koaliční smlouvou a se svým programovým prohlášením zavázala k předložení komplexního vládního návrhu změn předmětné právní úpravy.

Ministerstvo spravedlnosti již aktivně přistoupilo k hledání řešení a ve spolupráci s neziskovým sektorem (Člověk v tísni) i profesními organizacemi (Česká advokátní komora, Exekutorská komora) intenzivně pracuje na změně vyhlášky o advokátních tarifech, stejně jako na odpovídající změně občanského soudního řádu i exekučního řádu.

V případě advokátního tarifu by mělo dojít k novému normování odměn, když u tzv. bagatelních sporů (do výše 10 000 korun) se bude sazba odměny advokátů pohybovat v řádu sta korun za jeden úkon. Rovněž se sníží paušální náhrada hotových výdajů a bude nastaven strop, tedy maximální množství hrazených úkonů. Toto výrazné snížení odměn advokátů se velmi významně promítne v celkových nákladech za exekuční řízení.

Očekávám, že výše uvedené změny budou dle Plánu legislativních prací vlády předloženy vládě k projednání v dubnu tohoto roku.

prof. JUDr. Helena Válková, CSc., ministryně spravedlnosti ČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama