ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.03.2014 14:23:14

Středočeské hrady, zámky a muzea lákají návštěvníky na své sbírky

Středočeské hrady, zámky a muzea lákají návštěvníky na své sbírky

S jarem začíná i turistická sezóna a středočeské hrady, zámky a muzea otevírají své brány pro návštěvníky.

Střední Čechy mají po Jihočeském kraji největší počet prohlášených nemovitých kulturních památek. Na území kraje se nachází 4 324 nemovitých kulturních památek a 4 867 movitých. „Svůj osobitý půvab má gotický hrad Karlštejn na Berounsku, který býval císařskou rezidencí. Kulturní bohatství má i hrad Křivoklát ležící v západní části Středočeského kraje, zříceniny hradů Žebrák a Točník. Nyní na území kraje evidujeme 432 hradů, zámků a tvrzí,“ uvedl středočeský hejtman Josef Řihák.

Kraj je zřizovatelem celkem 19 příspěvkových organizací - Středočeská knihovna Kladno, Ústav archeologické památkové péče středních Čech a 17 muzeí a galerií. „Ambiciózním kulturním projektem kraje je vybudování Centra umění v Jezuitské koleji v Kutné Hoře. Nositelem projektu, jehož výsledkem je kulturní zařízení evropských rozměrů, je Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře,“ uvedl středočeský hejtman Josef Řihák.

Vybrané jarní akce středočeských příspěvkových organizací (kompletní program naleznete na webových stránkách jednotlivých organizací):

28.3. - 31.12. Polabské muzeum - Vlastivědné muzeum Nymburk, www.polabskemuzeum.cz: výstava Bohumil Hrabal - Známý a neznámý - v rámci akce Rok Bohumila Hrabala - ke stému výročí narození spisovatele Bohumila Hrabala.

3.4. - 13.5. Středočeská vědecká knihovna v Kladně, www.svkkl.cz: výstava V kořeni jsem Váš. Antropolog Aleš Hrdlička mezi Amerikou a Československem - Výstava prostřednictvím autentických sbírkových předmětů a archiválií z Hrdličkova muzea člověka Přírodovědecké fakulty UK v Praze dokumentuje základní rysy Hrdličkovy práce, vědeckého i kulturního odkazu.

6.4. - 29.5. Muzeum Mladoboleslavska (hrad v Mladé Boleslavi), www.muzeum-mb.cz: výstava Fenomén rozhlas - historické rozhlasové techniky z 20. a 30. let 20. století.

12.4. Regionální muzeum Mělník, www.muzeum-melnik.cz: Velikonoční jarmark -tradiční řemeslný jarmark spojený se soutěží o nejkrásnější kraslici.

14.4. - 21.4. Hornické muzeum Příbram - Skanzen Vysoký Chlumec, www.muzeum-pribram.cz: Velikonoce ve skanzenu - Velikonoční svátky na venkově ve středním Povltaví, ukázky tradičních zvyků a rukodělných činností.

26.4. - 31.5. Muzeum Českého krasu, www.muzeum-beroun.cz: výstava (vernisáž 26.4. v 16:00) - Berounští fotorici 2014 - 76 černobílých i barevných fotografií představí ve výstavní síni Konírna 17 členů volného fotografického sdružení Berounští fotorici. Tématem letošní výstavy je „město“ ve všech jeho podobách, město jako prostor s jedinečnou atmosférou, který netvoří pouze lidé a architektura, ale také barvy, stíny, tajemná zákoutí a nálady. Kurátorem výstavy je Prof. Angelo Božac, známý chorvatský fotograf a pedagog.

30.4. od 16 hodin. Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně, www.omk.cz:  -Hornický skanzen Mayrau: Čarodějnice na Mayrau - pálení čarodějnic doprovázené ukázkami práce psovodů, vystoupením kouzelníka a koncertem.

Hlavní sezóna na památkách začíná s koncem března a letos bude bohatá jak na kulatá výročí významných historických událostí, tak na novinky. Na zámcích Konopiště a Březnice je rok 2014 zasvěcen stému výročí začátku první světové války. Hrad Krakovec připomene, že uplynulo 600 let od odchodu Mistra Jana Husa na kostnický koncil. Klášter Sázava oslaví 810. výročí svatořečení zakladatele a národního patrona sv. Prokopa. Nejpůsobivější je dokončená generální obnova střech a fasády zámku Žleby. Na zámku v Hořovicích a v Mníšku mají obnovené zahrady, na Karlštejně bude k vidění unikátní výstava orientálních koberců a na hraděTočník pokřtí naučnou medvědí stezku.

Památky se zapojí do celostátních i mezinárodních akcí - Mezinárodní den památek a sídel 18.4., Mezinárodní den muzeí 15.5., Noc kostelů 23.5., Víkend otevřených zahrad 14.–15.6., Hradozámecká noc 30.8., Dny evropského kulturního dědictví 6.–14.9.

Březnice – www.zamek-breznice.cz

Březnická synagoga jako centrum židovské kultury. Správa státního zámku v Březnici bude zajišťovat i návštěvní provoz v nově obnovené synagoze. Poprvé od druhé světové války se otevře březnická synagoga veřejnosti. Výstava Mým národům rozšíří expozici o císaři Františku Josefovi I., o historii první světové války s ohledem na místní region. Věnovat se bude také účasti majitelů Březnice Palffyů ve světovém konfliktu.

Konopiště – www.zamek-konopiste.cz

Konec dlouhého století – sté výročí atentátu v Sarajevu. Od 1. dubna výstava Spojeni svazkem manželským, spojeni stejným osudem - u příležitosti 100 let od násilné smrti Františka Ferdinanda d'Este a jeho ženy Žofie, rozené Chotkové.

Krakovec – www.hrad-krakovec.cz

Před šesti sty lety, dne 11. 10. 1414, odešel Mistr Jan Hus z Krakovce do Kostnice. Význam události připomenou bohoslužbou, koncerty a divadelními představeními. Letošní Husova pouť odejde z hradu Krakovce do Ulmu (4. – 6.7.).

Křivoklát – www.krivoklat.cz

Alchymistická laboratoř a filmový festival. Novinkou v prohlídkovém okruhu Celým hradem bude letos Alchymistická laboratoř a badatelna Magistra Kellyho s dobovým strojem na výrobu zlata.

Točník – www.tocnik.com

Vítání medvědů a nová naučná stezka. Na 5. dubna chystají velkou slavnost Med Dej. Vítat se bude jaro a medvědí dvojka Agáta a Martin, křest nové naučné stezky.

Hořovice – www.zamek-horovice.cz

Zámek Hořovice  - od 5. dubna se otevřou všechny prohlídkové okruhy a zámecký park. V zámeckém sklepení je sezónní výstava Pohádková země Vítězslavy Klimtové.

Mnichovo Hradiště – www.mnichovo-hradiste.cz

Zákulisí a jevištní technika zámeckého divadla, které je součástí nové prohlídkové trasy Setkání panovníků Svaté aliance.

Sázava – www.klaster-sazava.cz

V roce 810. výročí svatořečení sv. Prokopa bude dokončeno restaurování již páté odkrývané fresky v křížové chodbě. Po stopách sv. Prokopa – nový program pro žáky základních škol.

Veltrusy – www.zamek-veltrusy.cz

Co je nového na zámku mohou návštěvníci zjistit na cykloprohlídce areálu 1. května. Po celý rok jsou otevřeny výstavy Historie lovectví a Historické kočáry.

;ʧꔀ
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama