Jiří Rybář

  • Svobodní
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.04.2014 18:44:05

Konec roamingu v EU zaplatíte vy

Konec roamingu v EU zaplatíte vy

Vyvěste vlajky, práva spotřebitelů zvítězila nad nenasytným kapitalismem! Nadšení Evropské komise (zejména paní Neelie Kroes, komisařky pro digitální agendu) je ohromné.

Krátce po dnešním hlasování Evropského parlamentu prohlásila: "Lidé tvrdí, že EU nedokáže jednat rychle. Dnes jsme však dodali výsledky v rekordním čase."
Jako vše socialistické, na první (letmý) pohled jde o báječnou věc. Kamkoli v rámci Evropské unie pojedete, budete volat za stejné ceny. Až při bližším pohledu zjistíte, že pro běžného občana to není vůbec žádná výhra, dokonce naopak.

1. Domácí ceny budou muset platit i v zahraničí

Představte si operátora, který by chtěl udělat velmi výhodný tarif pro své domácí spotřebitele. Dnes už se nebude rozhodovat, zda je kalkulace tarifu výhodná pro užívání na domácím trhu, ale zda je výhodná v zahraničí, se všemi propojovacími poplatky a nutným servisem. Domácí ceny tak nebudou moci jít ještě níž.

2. Chudší neturisté budou dotovat bohatší turisty

Kdo často cestuje, a kdo téměř vůbec? Pro toho, jehož příjem nesahá na takovou úroveň, aby se dostal do zahraničí, může toto nařízení ceny jedině zvýšit, a to paradoxně k dobru těch, kteří si na cestování byli schopni vydělat. Chudí budou dotovat své bohatší spoluobčany.

3. Evropská konkurence

Někdo může namítnout, že tak konečně vzniknou velcí celoevropští operátoři. Vždyť v Británii viděli logo Vodafone, a u nás je taky Vodafone. V tak regulovaném odvětvím, jakým jsou telekomunikace, to ovšem opět znamená jediné: Další zásadní blok pro vstup nového hráče na trh. Ten by mohl vstoupit na vnitřní trh a nízkými cenami pro domácí spotřebitele, které však už nebudou v zahraničí rentabilní.

Vyvstává také otázka: Budete si moci koupit tarif například v Rakousku a užívat ho v České republice v neustálém roamingu? Co to udělá s dnes oblíbenými neomezenými tarify?

Přikažte pekařovi, ať prodává rohlíky zadarmo. Myslíte, že se to neprojeví na ceně chleba?

Veškerou regulaci, veškeré příkazy a státní omezení vždy zaplatí spotřebitel. Dnes v Evropském parlamentu vyhrál spotřebitel, který může cestovat, na úkor spotřebitele, který cestovat nemůže nebo cestuje velmi málo. Komisaři věří, že pomáhají spotřebitelům. Operují s tím, co je vidět, a zapomínají na to, co vidět není.

Já si nemyslím, že je správné, když se demokraticky rozhoduje o tom, kolik má co stát.


Další fakta, krátce:

  • Zákaz roamingových poplatků (explicitně uvedeno "za hovory, SMS či užívání internetu") má platit od 15. prosince 2015.
  • Budoucí Evropský parlament bude o tomto ještě minimálně jednou hlasovat a navrhovat změny.
  • Při "zneužívání roamingu" bude možné výjimečně doúčtovávat drobné poplatky (zastropované ve směrnici)
  • Jde o součást balíčku, kde je operátorům také zakazováno zpomalování vybraných služeb (např. Skype), tedy unii jde také o síťovou neutralitu (zde je k diskuzi, zda síťovou neutralitu dokáže jinak zajistit takto omezený a regulovaný trh).

Jiří Rybář je členem a kandátem Svobodných do Evropských voleb.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama