Ing. Michal Kostka

Poctivě, s odvahou, za to, aby se věci dělaly lépe...
  • KSČM
  • Kroměříž
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.04.2014 22:19:34

Jedenácté zastupitelstvo aneb Nic mimořádného

Jedenácté zastupitelstvo aneb Nic mimořádného

Zastupitelstvo se konalo 19.3.2014 a bylo prvním zastupitelstvem v roce. Na rozdíl od většiny předchozích zastupitelstev zde žádný bod nevyčníval důležitostí ani ohlasem veřejnosti větší měrou nad body ostatní.

 Výraznější diskuze se vedla jen, ale stejně jako vlastně vždy, o zdravotnictví. To ovšem neznamená, že se neprojednávaly důležité body.

Rozdělovaly se různé dotační peníze. Jmenujme dotace na opravy či rekonstrukce příspěvkovým organizacím kraje, zejména školám, ale i muzeu nebo hvězdárně. Dotace šly také do sportu, krajské organizaci České unie sportu 150 000 Kč, na zájezd dětí hokejového klubu z Brumova-Bylnice do Ruska a prezentaci kraje v Rusku 100 000 Kč, a na Podporu mládežnického sportu, tedy klubům soustavně věnujícím se talentované mládeži 12 mil. Kč.

Obce se dočkaly peněz z podprogramu na obnovu venkova, na obnovu vodohospodářské infrastruktury nebo místním akčním skupinám, což jsou seskupení obcí, podnikatelů a neziskovek, které v daném území spolupracují na rozvoji venkovské oblasti. Snaha města Kunovic o rozvoj místního Leteckého muzea byla podpořena dotací na pořízení koncepce muzea. Nelze nezmínit dotace společnosti Argo na činnost domovníků, což je projekt, který dle většiny dotčených napomáhá soužití většiny s romskou komunitou.

Dotace na prostředky dobrovolných hasičů, jindy poklidně a bez problémů schvalované, nebyly na tomto zastupitelstvu až tak hladké. Postaral se o to zastupitel, který na zastupitelstvu ani nebyl, protože sedět zároveň v Praze v parlamentu a ve Zlíně jaksi občas bývá problém. Tomuto lidoveckému zastupiteli, Ondřeji Benešíkovi, se totiž kromě těchto dvou funkcí daří stíhat/nestíhat (nechám posoudit na čtenáři) i funkci starosty obce Strání, která odmítla přispívat kraji na dopravní obslužnost stejnou mírou jako ostatní obce. Proto kraj odmítl přispívat obci na techniku dobrovolných hasičů, kterou si obec samozřejmě může financovat z peněz ušetřených na příspěvku na dopravní obslužnost. Ondřej Benešík tedy nechal jiného lidoveckého zastupitele přečíst své nesouhlasné stanovisko. Což na rozhodnutí zastupitelů nic nezměnilo. Nicméně pokud se obec Strání začne chovat ke kraji stejně vstřícně jako ostatní obce a bude přispívat na dopravní obslužnost, jsou pro Strání peníze připraveny.

Na návrh rady byly schváleny úvěry pro nemocnice v Kroměříži, Vsetíně a Zlíně. Debata ke zdravotnictví ze strany opozice ale mnoho nepřinesla. Lidovci navrhovali ještě další příspěvek pro nemocnici ve Zlíně, ovšem v usnesení chtěli mít podmínku, že se vymění vedení nemocnice. Pokud by takové usnesení bylo přijato, kraj by se stal asi unikátem, protože by si schválil usnesení, které by podmiňoval jiným rozhodnutím kraje (byť kompetenci měnit vedení nemocnic má rada, tedy jiný orgán kraje).

Zastupitelstvo také bralo na vědomí Zprávu o stavu vzdělávací soustavy. Zajímavý dokument, který je možno si dohledat na internetu. Já osobně jsem na školském výboru navrhoval, aby si odbor při tvorbě pro příště vzal inspiraci ze zpráv z jiných krajů, kde lze ve zprávách najít i jiné zajímavé údaje než v té naší, např. údaje o zaměstnanosti absolventů či práci s nadanými a talentovanými žáky. Jinak zpráva dobře popisuje stav školství v kraji.

Na závěr bych zmínil výstup bývalého hejtmana Lukáše, který se v rámci různého přihlásil do diskuze a požádal ty zastupitele, kteří podporují kroky české vlády směrem k dění na Ukrajině, ať se postaví. Bylo příjemným překvapením, že se podporu vlády vedené ČSSD nepostavil žádný zastupitel za ČSSD, postavili se jen členové ODS a část lidovců, nejsem si jist, zda někdo ze STAN. Já osobně jsem přesvědčen, že česká vláda se měla spíše pokoušet o roli prostředníka mezi Ruskem, Ukrajinou a Krymem, než se autoritativně postavit na jednu stranu. Neříkám, že by to nutně něco vyřešilo, ale přístup je to jistě on malé země konstruktivnější a hrozit někomu sankcemi, když to není tak dávno, co vláda byla téměř zoufalá, když Rusko zastavilo plyn kvůli sporu s Ukrajinou, mi přijde vyloženě hloupé…

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama