Milan Štěch

"Slušně, ale důrazně."
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.04.2014 14:18:00

Role EU není v regulaci příkonu vysavačů

Role EU není v regulaci příkonu vysavačů

Ve Vilniusu se konala dvoudenní konference předsedů parlamentů zemí Evropské unie, kde Českou republiky zastupovali předseda Senátu Milan Štěch a předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček.

Na konferenci poprvé přijeli vedle členů EU a kandidátských zemí také zástupci zemí Východního partnerství - reprezentanti Arménie, Běloruska, Gruzie, Moldavska a Ukrajiny. Svou účast musel na poslední chvíli kvůli aktuální situaci na Ukrajině zrušit předseda ukrajinského parlamentu a úřadující prezident Oleksandr Turčynov, který přes videokonferenci vyzval evropské lídry k podpoře Ukrajiny ve snaze o zachování suverenity země a přibližování strukturám EU. „Rusko napadlo svého mírumilovného souseda jen proto, že se chtěl začlenit do evropských struktur. Taková agrese je nepřijatelná,“ řekl Turčynov. Předsedové národních parlamentů pak se zástupci zemí Východního partnerství debatovali o jejich snaze o demokratizaci a případnou integraci do euroatlantických struktur.

Především pobaltské země pak upozornily na to, že situace v zemích na východ od hranic EU musí členské státy zajímat. „Bude pro nás bezpečnější, když i země za našimi hranicemi budou bezpečné a demokratické,“ řekla předsedkyně lotyšského parlamentu Solvita Aboltina.

Předseda Senátu Milan Štěch vystoupil s projevem na téma parlamentní kontroly principu subsidiarity, kdy upozornil na změnu přístupu ČR k evropským institucím. „Mohu s potěšením říci, že kormidlo české zahraniční politiky je otočeno vstříc Evropské unii, a to způsobem, jakým možná ještě během celého našeho dosavadního členství nebylo,“ prohlásil. Zároveň ale varoval před přílišnou administrativní zátěží plynoucí z přijímání evropské legislativy týkající se oblastí, které upravuje legislativa národní. „Je zbytečné centrálně regulovat relativně marginální záležitosti. Například plánovaná zářijová regulace příkonu vysavačů nebo známý zákaz výroby a dovozu klasických žárovek by nemusely být součástí agendy EU. Tyto kroky prakticky není možné zdůvodnit našim občanům, na které bychom měli myslet v prvé řadě,“ řekl Štěch svým kolegům z EU. Upozornil také na to, že právě pro pocit přebujelé administrativy samotnou EU často kritizují občané nejen v České republice.

Lídři parlamentů zemí Visegradské skupiny zahájili v sídle litevského Seimasu výstavu plakátů připomínající 25. výročí listopadu roku 1989.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama